Scenariji invazije Rusa na Ukrajinu

Stručnjaci britanskog Kraljevskog instituta za odbrambene studije razradili su četiri scenarija invazije Rusije na Ukrajinu - od demonstracije sile do podele.

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

15:15

Default images

Kako je sajt newsru.com preneo pisanje stranih medija, dok zapadne zemlje pišu o rastućoj zabrinutosti zbog moguće vojne ekspanzije Rusije na Ukrajinu, britanski eksperti su objavili svoja predviđanja razvoja situacije.

Po njihovom mišljenju, kritična tačka napetosti između Moskve i Kijeva će biti dostignuta u maju, kada bi Rusija, koja je do sada na granicu sa Ukrajinom dovela oko 50.000 vojnika, mogla da počne invaziju na Ukrajinu.

Britanski eksperti predviđaju razne scenarije, od simboličnog "zveckanja oružjem" Moskve do prekrajanja karte Ukrajine.

Prvi scenario predviđa kratku demonstraciju sile sa ciljem da natera Kijev i civilno društvo da prihvati gubitak Krima kao svršeni čin.

Prema drugom scenariju, ruske snage bi na jugoistoku Ukrajine bile iskorišćene za raspirivanje masovnih nereda, posle čega bi bio otvoren koridor između Krima i Donjecka koji će biti de fakto anektiran.

O tome da je Moskva navodno već počela dejstva u tom pravcu i ubacila plaćenike radi organizovanja neprihvatanja politike novih ukrajinskih vlasti u Donjecku, Harkovu, Nikolajevu, Mariupolju i Lugansku, govorila je i zvanična predstavnica Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Treći scenario predstavlja dalju razradu prethodnih. U skladu sa razvojem događaja, proruski pokreti će obezbediti podelu Ukrajine na dva dela, tako da će jug i istok ući u sastav Rusije.

Po četvrtoj varijanti ruska vojska će izvršiti strateški manevar za stvaranje koridora koji će povezati nepriznatu republiku Pridnjestrovlje (koju Moldavija smatra za svoju teritoriju) i Krim. Linija koja ograničava tu "novu rusku teritoriju" će izmeniti kartu Crnomorskog regiona i postati osnovni izazov za evropski poredak.

Na Zapadu su nagovestili da će Pridnjestrovlje verovatno biti na redu odmah posle pripajanja Krima Rusiji.

U ovoj republici ne kriju da bi takav razvoj događaja bio najpoželjniji za većinu stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: