Ukrajina klizi u građanski rat?

Proruski regioni Ukrajine proglašavaju nezavisnost. Zvanični Kijev počeo akciju protiv njih, a Moskva upozorava da Ukrajina može da sklizne u građanski rat.

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

09:30

Default images

Neredi su izbili i na jugu zemlje, u Mikolajevu.

Podsetimo, nakon nedeljnih protesta u tri istočnoukrajinska grada Donjecku, Harkovu i Luganjsku, grupa proruski orijentisanih demonstranata zauzela je juče glavnu zgradu administracije u Donjecku i proglasila „Republiku Donjeck“.

Demonstranti su sa govornice lokalnog parlamenta političarima dali rok da do 11. maja raspišu referendum o odvajanju.

U Luganjsku su proruski demonstranti provalili u vladinu zgradu, gde je lokalno sedište državne bezbednosti, i zaplenili oružje. U Luganjsku je bilo i povređenih u sukobu s policijom.
Harkov (Beta-AP)
Sukoba je u ponedeljak bilo i u Harkovu, gde su se sukobili separatisti i pristalice jedinstvene Ukrajine. Tuča je izbila, kako su prenele agencije, kada su do učesnika proruskog marša dotrčale osobe koje su uzviknule da se nedaleko nalaze aktivisti ukrajinskog „Desnog sektora“.

Proruski aktivisti, koji se protive novoj ukrajinskoj vladi, nastavili su protest danas i zauzeli zgradu lokalne vlasti. Ukrajinska nacionalna novinska agencija Ukrinform javila je da su na proruskom mitingu u Harkovu izabrani "alternativni odbornici" Harkovske oblasne skupštine, koji su proglasili "Harkovsku Narodnu Republiku".

Ukrinform je prenela saopštenje "odbornika" da će "Harkovska Narodna Republika" graditi odnose sa drugim državama u skladu sa međunarodnim pravom, obratiti svrgnutom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču kako bi legalizovao današnji skup, kao i vladi Rusije s molbom da posreduje u održavanju referenduma o federalizaciji.
Beta-AP
Kao reakaciju na dešavanja u Harkovu zvanični Kijev je pokrenuo antiterorističku operaciju. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova je rekao da je centar Harkova blokiran. Agencije prenose da je u toj akciji povređeno nekoliko policajaca, dok je oko 70 demonstranata privedeno.

Potom se oglasila Moskva, koja je pozvala ukrajinske vlasti da prekinu pripreme za intervenciju u proruskim regionima na istoku Ukrajine, i upozorila da bi u suprotnom mogao da izbije građanski rat.

"Pozivamo da se odmah prekinu vojne pripreme koje mogu da pokrenu građanski rat", piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Rusko ministarstvo navodi da ima informacije da se jedinice ukrajinske nacionalne garde nalaze na jugoistoku Ukrajine, posebno u Donjecku, i da su s njima pripadnici ilegalne ultranacionalističke formacije "Desni sektor".

Dodaje se da je njihov zadatak da "silom" razbiju pokrete ukrajinskih proruskih građana koji se suprotstavljaju vlastima u Kijevu.

Rusko ministarstvo izražava posebnu zabrinutost zbog, kako tvrdi, prisustva 150 američkih specijalaca "privatne vojne formacije Grejstoun" koji su u uniformama ukrajinske jedinice "Sokol".

Neredi izbili i u Mikolajevu

Neredi su izbili i na jugu Ukrajine, u gradu Mikolajevu. Povređeno je najmanje desetoro ljudi, prenose danas ukrajinski mediji.

Kako je objavio "Glas Rusije", proruski aktivisti su bezuspešno pokušavali da uđu u zgradu lokalne samouprave, odakle su ih odbile pristalice Majdana i porušile im i šatore.

U sukobima su korišćene šok-bombe i petarde.

Više ljudi je lakše povređeno, a nekoliko njih je zadobilo ozbiljne povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: