"Položaj Roma i dalje težak"

Položaj Roma u Srbiji, iako se poboljšava i dalje je težak, ocenio je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir MIhajlović.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 08.04.2014.

09:27

Default images

On je, gostujući u "Jutarnjem programu" RTS, objasnio da romsku zajednicu prati generacijsko siromaštvo, te odnos društva sa stereotipima i predrasudama.

"Imamo veliki broj pripadnika romske zajednice, 95 odsto, koji praktično nemaju stalno zaposlenje. Takođe, 90 odsto su korisnici materijalnog obezbeđenja. To su problemi sa kojima se pretežno suočavaju pripadnici romske zajednice, pored problema sa kojima se suočavaju oni koji žive u mahalama gde nema struje, vode i kanalizaciju", objasnio je Mihajlović.

On je ukazao da je evidentirano oko 750 romskih naselja u Srbiji, od kojih su 160 nehigijenska, a oko 20 odsto nema vode, 40 odsto kanalizaciju i 10 odsto nema struje.

Te probleme, Nacionalni savet, pokušava da rešava sa lokalnom samoupravom, kazao je Mihajlović.

On je kazao da je primenom Strategije za poboljšanje položaja Roma došlo do boljitka, jer se, po prvi put, problemi romske zajednice rešavaju kroz državne institucije, ministarstva.

Mihajlović je podsetio da je Strategija izrađena 2002., a usvojena 2009. i da se radi o dokumentu koji sadrži akcione planove, od kojih su četiri prioritetna, pre svega iz oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i zdravstvenog položaja.
Foto: Tanjug, Arhiva
Najbolji rezultati, prema njegovim rečima, postignuti su u oblasti obrazovanja i zdravlja, dok je, kada je u pitanju zapošljavanje, nema pomaka, kao ni po pitanju stanovanja.

U obrazovanju, naglasio je Mihajlović, sprovedene su najpozitivnije mere, koje su pohvaljene i od EU, a to su arfimativne mere za upis učenika u srednje, više i visoke škole.Te mere, podvukao je on, omogućavaju da za kratko vreme romska zajednica dobija kritičnu masu koja će doprineti emancipaciji.

Takođe, je pohvalio i 172 pedagoška asistenta u školama, koji su doprineli povećanju uključenosti romske zajednice u osnovnim školama.

Mihajlović je ukazao da postoje vidljivi rezultati rada zdravstvenih medijatora, kojih ima 75 u Srbiji i koji su osigurali redovnu vakcinaciju dece, činjenicu da je većina izabrala svog lekara i obezebdila zdravstvenu knjižicu.

Kada je reč o novcu koji je izdvojen za poboljšanje položaja romske zajednice Mihalović je kazao da su međunarodne organizacije od 90-tih godina preko nevladinih organizacija našle mogućnost da pomognu romskoj zajednice.

Međutim, prema njegovim rečima pojedine nevladine organizacije stvorile su takozvanu "džipsi industriju", implementirale su projekte koji nisu dospeli do krajnih korisnika, odnosno nema vidljivih rezultata.

Mihajlović je dodao da je formiranjem Nacionalnog saveta uspešno nametnuto međunarodnim organizacijama pravilo da ovo telo podrži one organizacije koje su u mogućnosti da implementiraju projekte, kako ne bi došlo do zloupotrebe.Istovremeno je ocenio da je napravljen pomak kada se država uključila u projekte i neka sredstva usmerila preko Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Upitan o azilantima u EU pripadnicima romske zajednice Mihajlović je kazao da se radi o socijalno ugroženim grupama, mahom sa juga Srbije, koji, zbog nemogućnosti da porodice materijalno obezbede tokom zimskog perioda, raže azil u zemljama Unije.

On je izneo podatak da je 2012.u Nemačkoj azil zatražilo oko 2.500, a u ostalim zemljama Unije oko 300 pripadnika romske zajednice iz Srbije, a da se taj broj prošle godine drastično povećao u Nemačkoj na oko 18.000.

Kurina: Učiniti više u borbi sa predrasudama

Foto: Tanjug, Arhiva
Predsednik Romske demokratske stranke i član Gradskog veća Novog Sada Bela Kurina izjavio je danas da je današnji dan - Međunarodni dan Roma, prilika da iskažemo solidarnost i podršku romskoj nacionalnoj manjini koja se susreće sa brojnim problemima i da zajedno učinimo što više u borbi sa predrasudama prema pripadnicima romske nacionalne zajednice.

Kurina je u saopštenju za javnost kazao da je društveni položaj Roma i dalje težak, naročito u današnjim vremenima kada su svi građani suočeni sa posledicama ekonomske krize i visokim stepenom siromaštva.

"Dekada za inkluziju Roma kao međunarodna inicijativa je započela 2005. godine i predviđa 2015. godinu kao završnicu u procesu unapređenja socijalno-ekonomskog statusa ove nacionalne zajednice. Ipak, uprkos postignitim rezultatima u borbi protiv siromaštva, diskriminacije i unapređenju položaja Roma, ne smemo 2015. godine stati i propustiti priliku za ostvarivanje krajnjih ciljeva i osmišljenih projekata za implementaciju Nacionalnih planova akcije u Srbiji", istakao je Kurina.

Prema njegovim rečima Novi Sad je od svih gradova i Srbiji pokazao najviši stepen tolerancije i odgovornosti prema Romima, naglasivši da je "jedino gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pružio šansu jednom pripadniku romske zajednice da učestvuje u izvršnoj vlasti, u radu Gradskog veća.

"Gradonačelnik je time pokazao svojim primerom da nema predrasude prema našoj nacionalnoj zajednici, a Romi to itekako umeju da prepoznaju i cene", zaključio je predsednik Romske demokratske stranke.

Nikolić: Pozicija Roma mora se ojačati

Predsednik Tomislav Nikolić poručio je da se pozicija romskog naroda u našoj zemlji mora ojačati.

"Država treba da omogući Romima ostvarivanje njihovih prava i da očuvaju identitet", rekao je Nikolić u razgovoru sa predstavnicima romske nacionalne zajednice, koji su ukazali na izuzetno tešku situaciju ali i da je, kako su naveli, Srbija država u kojoj imaju najviše prava.

Oni su izrazili želju da se unapredi položaj Roma, kako bi se smanjila njihova diskriminacija pri zapošljavanju, obrazovanju i u ostvarivanju drugih prava koja im pripadaju.

Ministar bez portfelja u odlazećoj vladi Sulejman Ugljanin čestitao je danas građanima romske nacionalne zajednice u Srbiji Svetski dan Roma.

"Položaj Roma u našoj zemlji je veoma težak, zbog čega je bitno da se svi zajedno svakog dana, a ne samo 8. aprila, borimo i zalažemo za unapređenje položaja svih građana romske nacionalnosti", napisao je Ugljanin u čestitki.

Osmi april obeležava se kao svetski dan Roma od 1971. godine, kada je u Londonu održan Prvi svetski kongres Roma.

Ministar bez portfelja za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin čestitao je danas Svetski dan Roma i poručio da Romi treba da budu ponosni na njihovu jedinstvenu prošlost, kulturu, ali i na "slobodarski duh koji ne poznaje granice medju narodima".

"Ne možemo, a da se danas ne setimo vaših žrtava i proteranih u ratnim dešavanjima na Kosmetu, u kojima smo delili istu, tešku sudbinu", navodi se u čestitki Vulina.

Država Srbija će, dodao je, dati sve od seba da se u Pokrajini stvore uslovi za zajednički, ravnopravan život za sve koji tamo žive, uslovi u kojima se neće zatirati posebnosti, "nego ćemo se njima svi ponositi".

RCM: Suprotstaviti se diskriminaciji

Foto: Tanjug, Arhiva
Nevladina organizacija Regionalni centar za manjine pozvala je danas, povodom Međunarodnog dana Roma, državu, ali i sve građane, da se odlučno suprotstave diskriminaciji i rasizmu.

"S obzirom na ozbiljnost situacije, smatramo da nije vreme za hvalospeve i proslave, već da na ovaj dan, dan koji je izraz političke emancipacije samih Roma i njihove borbe za jednakost, pozovemo državu, ali i sve građane, da se odlučno suprotstave diskriminaciji i rasizmu'', navedeno je u saopštenju Regionalnog centra za manjine.

Iz te NVO navode da položaj Roma u Srbiji i dalje karakteriše diskriminacija, kršenje osnovnih prava i život u ekstremnom siromaštvu.

"'Iako se u izvesnim oblastima uočava skroman napredak, naročito kada je reč o unapređenju zakonodavnog okvira i donošenju strateških dokumenata, kontinuirano kršenje prava, rastuće prisustvo govora mržnje u medijima i sve veći porast napada na Rome zahtevaju pažnju i angažovanje svih aktera, pre svega države'', smatraju u Regionalnom centru za manjine.

Ukazujući da unapređenje zakonodavnog okvira i donošenje strateških dokumenata predstavlja važan korak ka poboljšanju opšteg položaja Roma, iz te nvo navode da zabrinjava ''ozbiljna diskrepancija koja postoji između tog napretka i deklarativne podrške predstavnika vlasti i njihove realizacije i konkretnih promena u životima Roma''.

Iz Regionalnog centra za manjine upozoravaju i da nedostatak sredstava nije i ne može biti opravdanje za taj problem, jer namenjena sredstva moraju efikasnije i transparentnije da se troše, procenjujući i uvažavajući potrebe najugroženijeg stanovništva bez beskonačnog angažovanja raznih posrednika.

Strateška dokumenta i prateći akcioni planovi ne treba da imaju za cilj da zadovolje nominalne zahteve Evropske unije, već da pokažu čvrsto opredeljenje države i konkretan i odgovoran plan za ostvarivanje ovog opredeljenja, ističu iz te NVO.

Oni upozoravaju i da se nastavlja ''erozija ekonomskih i socijalnih prava koja naročito pogađa Rome, kao najsiromašnije građane Srbije''.

Kako je istaknuto, među tim pravima, stanovanje ostaje jedan od gorućih problema jer značajan broj Roma i dalje živi u neformalnim naseljima u uslovima koji su ispod svakog standarda koji omogućava dostojanstven život.

Iz Regionalnog centra smatraju i da je, iako je prethodni akcioni plan za stanovanje predviđao unapređenje ne samo zakonodavnog okvira, već i konkretnih uslova za život u Romskim naseljima, on u potpunosti ostao nerealizovan.

Oni ističu i da je ovako osmišljen sistem socijalnog stanovanja, čiji veliki broj korisnika su Romi neodrživ i da obesmišljava sam koncept socijalnog stanovanja jer će korisnici koji su to pravo stekli na osnovu svog socijalnog statusa izgubiti pravo zbog nemogućnosti da podmiruju rentu i račune koji su značajno veći od socijalne pomoći koju primaju.

Kada je reč o drugim pravima, situacija je unekoliko bolja, kažu u toj nvo dodajući da, iako je izvestan napredak uočen u obrazovanju i pružanju zdravstvene zaštite i u tim oblastima postoje brojni problemi.

Najveću zabrinutost, ipak, izaziva porast zločina iz mržnje prema Romima koja je zabeležena u proteklih godinu dana, istaknuto je u saopštenju.

Ukazujući da tačni podaci o broju žrtava ne postoje, u saopštenju je istaknuto da značajan broj Roma i dalje ne prijavljuje napade institucijama, imajući ''podozriv odnos s obzirom na prethodno iskustvo nesankcionisanja napada, ali i zbog sekundarne viktimizacije koju su mnogi iskusili u policiji''.

RCM: Suprotstaviti se diskriminaciji

Foto: Tanjug, Arhiva
Nevladina organizacija Regionalni centar za manjine pozvala je danas, povodom Međunarodnog dana Roma, državu, ali i sve građane, da se odlučno suprotstave diskriminaciji i rasizmu.

"S obzirom na ozbiljnost situacije, smatramo da nije vreme za hvalospeve i proslave, već da na ovaj dan, dan koji je izraz političke emancipacije samih Roma i njihove borbe za jednakost, pozovemo državu, ali i sve građane, da se odlučno suprotstave diskriminaciji i rasizmu'', navedeno je u saopštenju Regionalnog centra za manjine.

Iz te NVO navode da položaj Roma u Srbiji i dalje karakteriše diskriminacija, kršenje osnovnih prava i život u ekstremnom siromaštvu.

"'Iako se u izvesnim oblastima uočava skroman napredak, naročito kada je reč o unapređenju zakonodavnog okvira i donošenju strateških dokumenata, kontinuirano kršenje prava, rastuće prisustvo govora mržnje u medijima i sve veći porast napada na Rome zahtevaju pažnju i angažovanje svih aktera, pre svega države'', smatraju u Regionalnom centru za manjine.

Ukazujući da unapređenje zakonodavnog okvira i donošenje strateških dokumenata predstavlja važan korak ka poboljšanju opšteg položaja Roma, iz te nvo navode da zabrinjava ''ozbiljna diskrepancija koja postoji između tog napretka i deklarativne podrške predstavnika vlasti i njihove realizacije i konkretnih promena u životima Roma''.

Iz Regionalnog centra za manjine upozoravaju i da nedostatak sredstava nije i ne može biti opravdanje za taj problem, jer namenjena sredstva moraju efikasnije i transparentnije da se troše, procenjujući i uvažavajući potrebe najugroženijeg stanovništva bez beskonačnog angažovanja raznih posrednika.

Strateška dokumenta i prateći akcioni planovi ne treba da imaju za cilj da zadovolje nominalne zahteve Evropske unije, već da pokažu čvrsto opredeljenje države i konkretan i odgovoran plan za ostvarivanje ovog opredeljenja, ističu iz te NVO.

Oni upozoravaju i da se nastavlja ''erozija ekonomskih i socijalnih prava koja naročito pogađa Rome, kao najsiromašnije građane Srbije''.

Kako je istaknuto, među tim pravima, stanovanje ostaje jedan od gorućih problema jer značajan broj Roma i dalje živi u neformalnim naseljima u uslovima koji su ispod svakog standarda koji omogućava dostojanstven život.

Iz Regionalnog centra smatraju i da je, iako je prethodni akcioni plan za stanovanje predviđao unapređenje ne samo zakonodavnog okvira, već i konkretnih uslova za život u Romskim naseljima, on u potpunosti ostao nerealizovan.

Oni ističu i da je ovako osmišljen sistem socijalnog stanovanja, čiji veliki broj korisnika su Romi neodrživ i da obesmišljava sam koncept socijalnog stanovanja jer će korisnici koji su to pravo stekli na osnovu svog socijalnog statusa izgubiti pravo zbog nemogućnosti da podmiruju rentu i račune koji su značajno veći od socijalne pomoći koju primaju.

Kada je reč o drugim pravima, situacija je unekoliko bolja, kažu u toj nvo dodajući da, iako je izvestan napredak uočen u obrazovanju i pružanju zdravstvene zaštite i u tim oblastima postoje brojni problemi.

Najveću zabrinutost, ipak, izaziva porast zločina iz mržnje prema Romima koja je zabeležena u proteklih godinu dana, istaknuto je u saopštenju.

Ukazujući da tačni podaci o broju žrtava ne postoje, u saopštenju je istaknuto da značajan broj Roma i dalje ne prijavljuje napade institucijama, imajući ''podozriv odnos s obzirom na prethodno iskustvo nesankcionisanja napada, ali i zbog sekundarne viktimizacije koju su mnogi iskusili u policiji''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: