"EU prati situaciju u Ukrajini"

EU zabrinuta zbog rastuće napetosti na istoku Ukrajine i s pažnjom prati situaciju, rekla Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.04.2014.

14:11

Default images

“EU snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i insistira da se svi politički zahtevi iznose mirnim putem”, rekla je Kocijančič novinarima u Briselu, komentarišući razvoj dogadjaja u Donjecku, Harkovu i Lugansku, gde su proruski demonstranti juče zauzeli državne zgrade.

Donjecki region je danas proglasio nezavisnost od Ukrajine i najavio raspisivanje referenduma o priključenju Rusiji.

Kocijančič je izbegla da direktno odgovori na pitanje da li će EU reagovati ukoliko krimski scenario bude primenjen in a ovaj deo Ukrajine,

Veoma pažljivo pratimo situaciju, a zaključci Evropskog saveta iz marta i dalje stoje”, rekla je Kocijančič.

Evropski savet je u martu upozorio Rusiju da će joj biti uvedene ozbiljne ekonomske sankcije ako nastavi da krši suverenitet i regionalni integritet Ukrajine i ostalih svojih suseda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: