Orban proglasio pobedu

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je noćas pobedu svoje stranke Fides na parlamentarnim izborima.

Izvor: Beta, AP

Ponedeljak, 07.04.2014.

00:41

Default images

Orban je istakao da su rezultati glasanja pokazali da Mađarska predstavlja najujedinjeniju naciju u Evropi.

Orban je rekao da su rezultati izbora potvrda politike njegove vlade stvaranja radnih mesta, podržavanja porodice i borbe za nacionalni suverenitet.

"Svaka sumnja i neizvesnost je nestala. Mi smo pobedili", rekao je Orban pristalicama koje su slavile pobedu njegovog Fidesa na obali Dunava.

"Mađarska je ponovo mesto vredno za život, rad i zasnivanje porodice. Mi smo rekli da nećemo odstupiti", poručio je Orban.

"Ovo nije neka nevažna pobeda. Ostvarili smo veliku pobedu, čiji značaj noćas još ne možemo da shvatimo", naglasio je Orban, obraćajući se okupljenima u sedištu njegove partije desnog centra Fides, prenela je agencija Rojters.

Orban je kazao da su glasači rekli "ne" mržnji i "ne" napuštanju Evropske unije.

"Oni su potvrdili da je mesto Mađarske u EU, ali samo ako ima jaku nacionalnu vladu", rekao je Orban.

Nacionalna izborna kancelarija objavila je desničarski Fides, zajedno sa svojim manjim saveznikom, partijom Hrišćanskih demokrata, osvojio 133 od ukupno 199 poslaničkih mesta.

Koalicija levice, predvođena Socijalističkom partijom, trebalo bi da dobije 38 mandata, a ekstremno desničarska partija Jobik će verovatno imati 23 mandata, dok će "zelenoj" partiji "Politika može biti drugačija" pripasti pet mandata.

Kako ocenjuje Asošiejted pres (AP), razlog za zabrinutost je veličina podrške koju su dobile partije ekstremne desnice.

Uprkos tome što je Jobik prošao bolje nego na prethodnim izborima, vođa te partije Gabor Vona rekao je da su i on i njegovi pobornici "duboko razočarani" rezultatima jer nisu ostvarili cilj koji su sebi postavili - da pobede na izborima.

Jevrejska zajednica je iste včeri osudila Izborni uspeh Jobika: "Podrška koju je dobio Jobik, ta bezočna neonacistička politička partija, treba da probudi celu Evropu. Ovo je zaista crn dan za Mađarsku", rekao je u saopštenju predsednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor.

Kantor je dodao da je izborni uspeh Jobika ostalim ekstremno desničarskim partijama širom Evrope dao snažan podstrek uoči majskih izbora za Evropski parlament.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj održani su posle ustavnih promena kojim je smanjen broj poslanika, a prvi put je glasanje omogućeno i Mađarima s dvojnim državljanstvom koji žive van matice i mogu da glasaju poštanskim putem.

I pre izbora bilo je gotovo sigurno da će Orbanov Fides osvojiti većinu, uprkos svojoj specifičnoj politici, koja je razgnevila Evropsku uniju i negativno se odrazila na strana ulaganja, a jedino pitanje bilo je da li će zadržati dvotrećinsku većinu koja toj stranci omogućava da menja ustav.

Međutim, mnogi Mađari - naročito na siromašnijem severoistoku zemlje - smatraju da im protekle četiri godine nisu donele poboljšanje kvaliteta života niti zaposlenje.

Orban je jedini evropski političar koji je na izborima (2010. godine) osvojio dvotrećinsku većinu. Neki zato danas mađarskog premijera Viktora Orbana zovu "mađarski car".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: