Brisel:Troje povređenih na protestu

Dva demonstranta i jedan policajac povređeni su tokom sindikalnih protesta u Briselu na kojima je policija upotrebila vodene topove i suzavac protiv nasilnika.

Izvor: Beta, AFP

Petak, 04.04.2014.

14:02

Default images

Jedan demonstrant je povređen kada je pokušao da baci kamenicu na pripadnike policije i slučajno pogodio sebe u glavu, saopštila je belgijska policija.

Reporter agencije AP javio je da je video nekoliko povređenih, među kojima i jednog policajca, najverovatnije pogođenog kockom iz kaldrme.

Organizatori protesta očekivali su oko 40.000 učesnika, ali portparolka briselske policije Ilse van de Kere ocenjuje da se odazvalo oko 25.000 ljudi.

Demonstracije, koji je organizovala Federacija evropskih sindikata, pozivajući građane iz cele Evrope da šetnjom pokažu protest zbog mera štednje, počeo je mirno, ali je do sukoba s policijom došlo na samom kraju šetnje, na Šumanovom trgu, gde se nalazi sedište većine institucija EU.

Policija tvrdi da su nasilje izazvali skinhedi i članovi sindikata lučkih radnika iz Antverpena, koji su napali policajce kamenicama, nakon čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove.

Osim što su gotovo paralisale saobraćaj u Briselu, američka ambasada bila je zaključana dok je ambasador SAD u EU Entoni L. Gardner, držao brifing s novinarima, nevezan za proteste. Osoblje ambasade kaže da je ovo prvi put, koliko se sećaju poslednjih godina, da je ambasada bila zaključana.
Foto: Beta/AP
Cilj okupljanja je da se "ponudi novi put u Evropi, bez mera štednje, već sa velikim ulaganjima u cilju trajnog rasta i kvalitetnih radnih mesta", rekla je portparolka konfederacije Emanuela Bonačina.

"Naša poruka je jednostavna, ali tu poruku ne žele da čuju evropski zvaničnici. Naša poruka je da njihova politika kao odgovor na finansijsku krizu nije dovoljna i zapravo je pogoršala socijalnu i ekonomsku krizu".

"Naša poruka je da mere štednje ne funkcionišu", rekla je generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Bernadet Segol.
Foto: Beta/AP
Sindikati žele da pozovu građane da 25. maja na evropskim izborima glasaju za "kandidate koji će promeniti način vođenja EU".

Više od 26 miliona Evropljana je bez posla. Ima 10 miliona nezaposlenih više nego 2008. godine, a u 18 od 28 članica EU došlo je do pada zarade, ukazuju evropski sindikalci.

"Situacija je još gora kod mladih: 7,5 miliona mladih Evropljana ne radi, ne studira, niti se obrazuje. Mnogi među njima su visoko obrazovani ... i napuštaju svoju zemlju da bi tražili posao negde drugde", rekla je Segolova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: