Komorovski za jače prisustvo NATO

Bronjislav Komorovski izrazio nadu da će sadašnja nestabilnost u regionu nakon ankesije Krima i krize u Ukrajini ubediti NATO da pojača prisustvo u Poljskoj.

Izvor: B92

Petak, 04.04.2014.

11:22

Default images

"Već godinama, od momenta kada smo ušli u Alijansu, poljski zahtev jeste to da se revidiraju izvesna ograničenja koja zbog međunarodnih sporazuma ima NATO da razmešta svoje trupe i infrastukturu u Poljskoj i drugim zemljama našeg regiona Evrope", kazao je predsednik Poljske u intervjuu poljskoj televziji TVP.

On je podsetio da infrasturktura NATO u Pojskoj postoji a da su u vazduhoplovnoj vojnoj bazi u Lasku američki vojnici.

"Možda će izvesna eskalacija i nesigurnost koja je zavladala na istoku od granica NATO pogodovati tome da takvih instalacija bude više", kazao je Komorovski.

U ovom trenutku poljski predsednik smatra da je realno tražiti i očekivati da NATO redovno analizira i dopunjava planove eventualne odbrane Poljske uz upotrebu snaga celog zapadnog vojnog saveza.

"Važno je i to da se sve više pojavljuje infrastruktura NATO na teritoriji Poljske i da se organizuju vojne vežbe. Treba se usredsrediti na to, a to se već dešava", rekao je Komorovski.

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak danas je izjavio da bi jačanje prisustva NATO u Poljskoj trebalo da bude sistemski odgovor na situaciju u Ukrajini.

"NATO i Rusija su potpisali političke deklaracije pre ulaska novih članica u NATO 1999. godine. Mislim da ne bi trebalo da ih tretiramo, posebno u svetlu svega što se dogodilo, kao međunarodne sporazume. To su bile zajedničke političke deklaracije a nije ih prekršio NATO", kazao je poljskom radiju RMF FM Ssemonjak.

Poljski ministar odbrane dodao je da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u ovom trenutku poslednja osoba koja bi smela da govori o kršenju međunarodnih sporazuma.

Šemonjak je osudio i poljsku opoziciju, lidera konzervativaca, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, za uslovljavanje da ako NATO ipak stacionira trupe u Poljskoj, to nikako ne budu nemački vojnici, pošto, kako je obrazložio Kačinjski, mora da prođe sedam pokoljenja da Poljaci prihvate normalno nemačkog vojnika.

"Ta izjava je bila neumesna i ne treba mi da biramo ko je bolji ili gori saveznik. Nema ni potrebe, zato što su Nemci blizu nas i mogli bi brzo da dođu ako bi bilo potrebno", kazao je Šemonjak.

Ministar odbrane je, kao i šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski na tviteru odmah nakon izjave Kačinjskog, podsetio opoziciju da su nemački vojnici već u snagama NATO u Poljskoj prisutni, recimo u Bidgošću.

Kačinjski je ove sedmice kazao da bi NATO trebalo u Poljsku da pošalje isključivo američke vojnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: