APV: Usvojen Program razvoja

Skupština Vojvodine većinom glasova poslanika usvojila je Program razvoja te pokrajine sa akcionim planom od 2014. do 2020., koji je predložila Vlada Vojvodine.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 04.04.2014.

00:27

Default images

Za je glasao 71 poslanik iz Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Saveza Vojvođanskih Mađara, a dokument je podržalo i petoro poslanika novoformiranog poslaničkog kluba Nove demokratske stranke u Skupštini Vojvodine.

Reč je o dokumentu koji je osnov za sprovođenje regionalne politike Vojvodine sa četiri prioriteta, i to razvoj ljudskih resursa, infrastrukture i uslova za pristojan život i rad, kao i za održivi privredni rast, te razvoj institucionalne infrastrukture.

Za realizaciju projekata iz Akcionog plana je potrebno oko 170 milijardi dinara, pri čemu je iz budžeta Vojvodine potrebno obezbediti oko 22 milijarde, a ostala sredstva potrebno je obezbediti iz budžeta Evropske unije, Srbije i lokalnih samouprava.

Na samom početku rasprave Skupština je odbacila predlog opozicione poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) da se sa dnevnog reda današnjeg zasedanja skine Program razvoja Vojvodine u period od 2014. do 2020. godine.

SNS je to predložio jer smatra da nije problem u samom dokumentu, već u tome da trenutna vladajuća koalicija nema legitimitiet i da ona neće biti ta koja će u narednih šest godina sprovoditi takav program.

Program razvoja pripremio je Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a prvi čovek tog sektretarijata Branislav Bugarski upozorio je tokom rasparve da to nije politički dokument, već način za obezbeđivanje investicija i boljitka za građane.

U Skupštini Vojvodine većinu od 70 poslanika ima koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Tok rasprave o predlogu Programa razvoja APV

Rasprava u Skupštini Vojvodine o predlogu Programa razvoja APV protiče u insistiranju poslanika SNS da bi taj dokument trebalo da predloži pokrajinska vlast

“Ne možemo da podržimo ovaj program zato što ga predlaže vlada koja nema legitimitet”, rekao je poslanik SNS Jovan Lazarov, istakavši da su rezultati proteklih republičkih izbora, na području pokrajine, jasno pokazali kome su gradjanu ukazali poverenje.

On je ponovio stav naprednjaka da je neophodno što skorije održavanje vanrednih pokrajinskih izbora, kojim će biti potvrđena “nova volja građana” u pokrajini.

Njegov stranački kolega Pavle Počuč dodao je da će, kada bude promenjena pokrajinska vlast i kad, kako je rekao, SNS preuzme odgovornost, biti neophodno da taj program razvoja pokrajine pretrpi značajne izmene.

Poslanici SNS isticali su u diskusiji da je aktuelna vojvođanska vlast, koju skoro deceniju i po predvodi DS, imala priliku da razvije privredu i unapredi opšte stanje u pokrajini, ali ne samo da je nije iskoristila nego je, kako navode, Vojvodina nazadovala u mnogim oblastima.

Poslanici vladajuće koalicije, koju uz DS čine i LSV i SVM, isticali su da je taj dokument, koji je predložila pokrajinska vlada, izuzetno važan pre svega radi privlačenja novca iz odgovarajućih evropskih fondova a time i za ukupni razvoj Vojvodine.

Podršku Programu razvoja Vojvodine od 2014. do 2020. godine najavili su i poslanici u novoformiranoj poslaničkoj grupi Nove demokratske stranke kao i poslanici opozicione DSS, čiji je predstavnik Milenko Jovanov rekao da moramo iskoristiti određena sredstva iz evropskih fondova ali je potrebno uraditi projekte kako bismo ih privukli.

Skupština Vojvodine odbacila je ranije predlog poslaničke grupe SNS da se sa dnevnog reda današnjeg zasedanja povuče Program razvoja Vojvodine od 2014. do 2020. godine.

Od 100 prisutnih poslanika, za je bilo 32, protiv 65, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Šef poslaničke grupe SNS Predrag Matejin rekao je na sednici da Program razvoja treba da se povuče, jer Vlada Vojvodine "nema legitimitet naroda" i ne treba da brine o tome kakav će razvoj Pokrajine biti u narednih šest godina.

"Bilo bi vrlo korektno da se ovaj predlog povuče, da se sačeka formiranje Skupštine Srbije, da se sačekaju prevremeni izbori u Vojvodini i da nova skupštinska većina piše Program razvoja", naveo je Matejin.

U Skupštini Vojvodine većinu od 70 poslanika ima koalicija Demokratske stranke (DS), Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Na današnjem zasedanju prvi put učestvuje i novoformirani poslanički klub Nove demokratske stranke, koji čini pet poslanika koji su mandate dobili na listi DS-a.

Poslanici će osim predloga odluke o programu razvoja Vojvodine od 2014. do 2020. godine, razmatrati i još pet tačaka dnevnog reda među kojima su Odluka o izmenama Statuta Pedagoškog zavoda Vojvodine, Izvestaj o poslovanju Pokrajinskog zavoda za ravopravnost polova, Predlog odluke o imenovanju članova saveta Akademije umetnosti i Predlog odluke o razrešenju člana programskog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine.

Nacrt pokrajinskog statuta, kako je ranije najavljeno, pred poslanicima naći najverovatnije krajem aprila ili početkom maja.

Pajtić: Program razvoja Vojvodine je istorijski dokument

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je Program razvoja AP Vojvodine od 2014. do 2020. godine, koji se danas nalazi na dnevnom redu pokrajinske skupštine, istorijski dokument koji omogućava povlačenje sredstava iz fondova EU i daje osnovne pravce razvoja pokrajine.

Pajtić je, uoči početka sednice, rekoa novinarima da je prethodni Program razvoja Vojvodine donet 2003. godine i da je omogućio zapošljavanje oko 100.000 ljudi.

" Program razvoja donet 2003. goidne omogućio je povlačenje 60 odsto svih sredstava dobijenih od evopskih fondova i zbog toga je donošnje novog programa izuzetno važno za sve građane Vojvodine", ukazao je Pajtić.

On je naglasio da su u izradi progama učestvovali najbolji stručnjaci u Srbiji i da zbog toga smatra da bi sve stranke u vojvođanskom parlamentu trebalo da ga podrže.

Na pitanje da li će podneti ostavku na mesto predsednika Vlade Vojvodine jer opozicija smatra da aktuelna vojvođanska vlada nema kapaciteta da omogući bolji život građana i sprovede zacrtani program, Pajtić je rekao da opozcija 10 godina traži vanredne izbore i da uloga opozicije i jeste u tome.

Na pitanje da li činjenica da je Ustavni sud osporio brojne odredbe Statuta pokrajine može doprineti podnošenju njegove ostavke, Pajtić je naveo da je od bitnijih stvari osporeno predstavništvo Vojvodine u Briselu, koje je u međuvremenu preimenovano. " Predstavništvo Vojvodine u Brisleu omogućilo nam je da dobijemo najveći pojedinačni grant od EU u iznosu od 6,5 miliona evra i zbog toga nikako ne smemo da se odreknemo te kancelarije, pa smo joj u skladu sa odlukom UŠ promenili naziv", rekao je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: