451 funkcioner kršio zakon

Agencija za borbu protiv korupcije tokom 2013. povela 451 postupak protiv funkcionera, piše “Danas“. Najviše nepravilnosti u Ministarstvu spoljnih poslova.

Izvor: Danas

Četvrtak, 03.04.2014.

23:29

Default images

Visoki zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, na čelu sa ministrom Ivanom Mrkićem, najviše su kršili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije u delu prijavljivanja imovine funkcionera, saznaje “Danas“.

Prema podacima koje je “Danas“ dobio iz Agencije, ovo nezavisno regulatorno telo je prošle godine protiv pomoćnika ministra spoljnih poslova Zorana Vujića, Miomira Udovičkog, Ljubice Vasić, Gorana Aleksića, Zdravka Ponoša, Šani Dermaku, Slađane Price Tavčiovske, kao i Vladimira Ćurguza, generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova, pokrenulo postupak zbog nepoštovanja člana 43 stav 2 Zakona o Agenciji, koji podrazumeva da je funkcioner dužan da Agenciji u roku od 30 dana od stupanja na funkciju dostavi izveštaj o imovini i prihodima.

Ništa bolji u poštovanju ovog člana Zakona nisu ni najbliži saradnici predsednika Republike Tomislava Nikolića. Protiv savetnice predsednika Jasmine Mitrović Marić, posle obaveštenja o pokretanju prekršajnog postupka u februaru 2013, postupak je u martu obustavljen. Isto se dogodilo i sa savetnikom Radoslavom Pavlovićem. Postupak je poveden i protiv savetnika Marka Đurića, a i Nedeljka Tenjović, generalnog sekretara u Nikolićevom kabinetu. Na spisku je i Vuk Žugić, ambasador Srbije pri OEBS.

I bivši ministar kulture Bratislav Petković prekršio je Zakon jer u roku od 30 dana od prestanka funkcije Agenciji nije dostavio izveštaj.

Agencija je tokom 2013. najviše postupaka u vezi s korupcijom povela protiv narodnih poslanika, pokazuju rezultati objavljenog Izveštaja o radu Agencije za 2013. godinu. Od ukupno 451 pokrenutog postupka najviše (64) pokrenuto je protiv narodnih poslanika, zatim protiv dva ministra, 11 pomoćnika ministara, 13 državnih sekretara i četiri savetnika predsednika Srbije.

“Danas“ je imao uvid u spisak postupaka Agencije iz kojeg se vidi da su postupci zbog neprijavljivanja imovine pokrenuti protiv Branka Ružića (SPS), u svojstvu poslanika, pre nego što je prilikom rekonstrukcije Vlade postao ministar. U ovom postupku podneta je žalba Prekršajnom sudu 31. marta ove godine.

Neki od poslanika koji su prekršili Zakon su Đorđe Milićević (SPS), Dragan Šormaz (SNS), Dubravka Filipovski i Miroslav Markićević (NS), Meho Omerović (SDPS), Miljenko Dereta (LDP), Nevena Adžemović (SNS), Riza Haljimi (PDD), Sanda Rašković Ivić (DSS), Siniša Kovačević (DSS), Saša Milenić (URS), Zaharije Trnavčević (samostalni poslanik).

Postupak se vodi i protiv pomoćnice ministra energetike Mirjane Filipović i državnog sekretara tog ministarstva Vladana Zdravkovića, zatim pomoćnika ministra zdravlja Zorana Kovačevića i Zorice Pavlović, te državnog sekretara tog ministarstva Miloša Jeftovića.

Postupak postoji i protiv državnog sekretara Ministarstva omladine i sporta Predraga Peruničića, državnog sekretara Ministarstva rada i socijalne politike Radine Todović, državnih sekretara Ministarstva poljoprivrede Dejana Krnjajića i Maje Timotijević, državnog sekretara Ministarstva prosvete Radivoja Mitrovića, Slavice Denić iz (bivšeg) Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kao i državnog sekretara Ministarstva saobraćaja Dušana Rafailovića.

Zakonske obaveze nije poštovalo ni gradsko rukovodstvo Kragujevca na čelu sa Veroljubom Stevanovićem, njegovim pomoćnicima, sekretarom Skupštine opštine, članovima kragujevačkog Gradskog veća.

Isto su se ponašali i pomoćnici predsednika, zamenik predsednika i članovi Opštinskog veća opštine Novi Bečej, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa, član UO Antidoping agencije Nebojša Čović, rukovodstvo Fonda PIO na čelu s direktorom Draganom Kalinovićem.

Tu su i predsednici UO i NO Fonda PIO Ljubisav Orbović i Dragan Milanović, članovi tih odbora Fonda, zatim koordinator Poreske uprave Beograd Dejan Stojanović, direktor VOA Dragan Vladisavljević i njegov zamenik Radoslav Ilić.

Takođe, na spisku Agencije su potpredsednik Vlade AP Vojvodine Goran Ješić, predsednik opštine Ruma Goran Vuković, član UO Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Milija Jojić, direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić, direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Dušan Jovanović, direktor RB Kolubara Milorad Grčić, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, direktorka Poreske uprave Niš Olivera Premović, predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojićič, predsednik UO Agencije za strana ulaganja Stanko Terzić.

Ima i ljudi iz pravosuđa - između ostalih na spisku se pojavljuju i zamenice javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Tatjana Mihailović i Tatjana Mitrović, sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Zoran Božović, sudija Privrednog suda Vana Lalić, sudije u Visokom savetu sudstva Anđa Radović i Caja Kojadinović.

Prema najavama, Agencija za borbu protiv korupcije bi spisak predmeta već u petak trebalo da postavi na svom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: