Upis prvaka: Škole vape za decom

Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje danas, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku imamo 68.500 budućih prvaka.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.04.2014.

07:56

Default images

To je 2.500 manje nego prošle godine.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Ljubiše Antonijevića, u školu kreću deca rođena od 1. marta 2007. do kraja februara 2008. godine.

Upis traje do kraja maja, odnosno do početka nove školske godine, posebno za roditelje čija se deca nisu upisala zbog preseljenja ili za prvake koji dolaze iz kategorija osetljivih grupa i nemaju stalno mesto boravka, rekao je Antonijević Tanjugu.

Novina je da se roditelju ili staratelju izuzetno može odobriti da odloži upis deteta u prvi razred, ako dete, na primer, zbog psihofizičkog razvoja nije spremno za školu, rekao je Antonijević.

Roditelj u tom slučaju mora imati mišljenje komisije u kojoj su pedagog, psiholog, pedijatar, kao i pribavljeno mišljenje interresorne komisije.

U prvi razred se upisuje svako dete koje ima najmanje 6,5 a najviše 7,5 godina. Od dokumenata potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, rekao je Antonijević i istakao da i ove godine ostaje projekat "besplatnih udžbenika" od 1. do 4. razreda.

"Za sada nismo u mogućnosti da ovaj projekat proširimo na peti razred", rekao je Antonijević, ističući da su u Ministarstvu prosvete trenutno najaktuelniji poslovi sprovođenja završnog ispita i besplatnih udžbenika.

On očekuje da će Vlada Srbije biti formirana mnogo brže nego ranijih godina, jer vlada, kako je podsetio, mora da donese zaključak o projektu besplatnih udžbenika.

Mališane koji kreću u skolu, testiraju školski psiholozi i pedagozi, a moraju da obave i sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda.

U novoj školskoj godini treba da počne da radi nova škola u beogradskom naselju Stepa Stepanović, jedna škola u Novom Sadu i dve u Novom Pazaru.

Za decu sa motoričkim i čulnim smetnjama škola donosi individualni obrazovni plan. Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu.

Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.

Da je u Srbiji loša demografska situacija, pokazuju podaci prema kojima je 2002. godine upisano više od 84.000 prvaka, a 2009. manje od 72.000.

Od 2002. do 2010. upisano je 15,5 odsto manje osnovaca, 7,86 odsto srednjoškolaca, a u tom periodu imamo i devet odsto manje odeljenja.

U beogradske škole prošle godine je upisano oko 16.000 prvaka. Ustanove u centralnim beogradskim opštinama imaju sve manje đaka, pa su zato uveliko krenule u potragu za prvacima, kroz reklamne kampanje, organizovanje otvorenih vrata, otvaranjem produženog boravka, posetama vrtićima, u borbi da zadrže odeljenja i da im zaposleni ne postanu tehnološki višak.

Prema zakonu, roditelj ili staratelj plaća kaznu od 5.000 do 25.000 dinara ako ne upiše dete u školu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: