MH370: Porodice nestalih žele dokaz

Porodice kineskih putnika nestalog aviona "Malezija Erlajns", odleteli su za Kuala Lumpur u potrazi za odgovorima od malezijskih vlasti.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 30.03.2014.

10:50

Default images

Članovi porodica nestalih kažu da im vlasti nisu dale dovoljno informacija i da žele da se sastanu sa malezijskim premijerom i ministrom saobraćaja "lice u lice".

Deset aviona i osam brodova traže bila šta što bi moglo da se uzme kao opipljiv dokaz da se avion zaista srušio u Indijski okean.

Avion sa 239 putnika i članova posade, nestao je 8. marta.

Mnogi članovi porodica nestalih, među kojima je bilo 153 Kineza, odbijaju da prihvate zvanično malezijsko saopštenje, po kojem se avion srušio i nema preživelih, i optužili su vlast za prikrivanje informacija.

Nakon što su sleteli na aerodrom u Kuala Lumpuru, desetine članova porodica nestalih, iskalilo je bes na konferenciji za novinare.

Uzvikivali su: " Želimo dokaz", držeći transparente sa natpisima "Predajte ubicu" i "Morate da vratite rodbinu".

Predstavnik porodica kineskih putnika Djang Hui rekao je da one žele da se vlasti Malezije izvine zbog toga kako su se na početku postavile prema tragediji, kao i zbog izjave premijera Nadžiba Razaka da se avion srušio i da u nesreći nema preživelih.

Djang je dodao i da su ove informacije poslate u javnost "bez direktnih dokaza i osećaja odgovornosti".

Malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein juče je obećao da će potraga za "preživelim putnicima i članovima posade, ako ih ima" biti nastavljena, iako su od pada aviona u Indijski okean prošle tri nedelje.

Podsetimo, kineski avon je juče uočio tri sumnjiva objekta tokom potrage za nestalim malezijskim avionom, međutim, kasnije je utvrđeno da ni jedan od njih ne pripada nestalom malezijskom avionu, kako se sumnjalo.

Tako i dalje, nakon tri sedmice od nestanka aviona i potrage za njim, nema nijednog znaka od letelice.

Malezijske vlasti tvrde da je neko namerno preusmerio avion sa planirane putanje, a istraga je usmerena na pilota.

Policija je zaplenila simulator leta koji je pilot napravio u svojoj kući, a agenti FBI pokušavaju da dođu do podataka koji su izrbisani sa hard diska simulatora.

Hišamudin je rekao da "nema ničeg sumnjivog na simulatoru, ali da će to, naravno, morati da potvrdi šef policije zato što on i policija od prvog dana rade zajedno sa FBI".

On je dodao da su istragu uključeni i CIA, kineska obaveštajna služba i britanski MI6.

Australijski premijer Toni Ebot u međuvremenu je izjavio da su u toku pripreme za donošenje lokatora crne kutije u

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: