Kritike Obami za Saudijsku Arabiju

Predsednik SAD Barak Obama našao se na udaru kritika što tokom posete Saudijske Arabije nije insistirao na pitanju ljudskih prava.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.03.2014.

16:45

Default images

Uprkos apelima američkih kongresmena, Obama u svojim razgovorima sa saudijskim kraljem Abdulahom kasno sinoć nije pokrenuo nijedno pitanje ljudskih prava, već se isključivo koncentrisao na teme Irana i Sirije - oko kojih postoje neslaganja izmedju SAD i Saudijske Arabije, izveštava AFP.

Tim povodom je neimenovani američki zvaničnik izjavio da, zbog vremena koje su Obama i saudijski kralj posvetili temi pregovora sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa i situaciji u Siriji, jednostavno nije bilo prostora za pitanja ljudskih prava, iako postoji "znatna zabrinotost" za prava žena, verske i druge slobode u Saudijskoj Arabiji.

Saudijci se, inače, protive, pregovorima Zapada sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa, smatrajući ih rizičnim i ističuće da Iranci njima samo "kupuju vreme".

Saudijska Arabija je takodje, kao veliki protivnik sirijskog predsednika Asada i prijatelj sirijskih sunita, razočarana prošlogodišnjom Obaminom odlukom da vojno ne interveniše u Siriji.

Obama je zato juče nastojao da umiri kralja Abdulaha povodom ovih pitanja i uveri ga da su strateški interesi njihovih dveju zemalja još uvek u najvećoj meri podudarni.

Zanemarivanje pitanja ljudskih prava u razgovorima izazvalo je kritike Obame kako u medjunarodnim organizacjama s tog sektora, tako i u krugovima aktivista u samoj Saudijskoj Arabiji.

Istraživač Amnesti internešenela prilika u Saudijskoj Arabiji, Sevag Kečičijan, ističe kako je Obamin "propust da javno izrazi zabrinutost zbog teškog stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji razočaravajuć i predstavlja pravu propusastenu priliku".

Obama je, istina, pred polazak iz Saudijske Arabije imao susret sa Mahom Al-Munif, koja je ranije ovog meseca dobila priznanje američkog Stejt dipartmenta zbog hrabrosti koju je iskazala u kampanji protiv nasilja u porodici i zloupotrebe dece.

Jedna druga saudijska aktivistkinja, Nasima Al-Sada, je medjutim izrazila "razočaranje" što se Obama nije susreo sa većom grupom saudijskih aktivistkinja koje bi mu podrobnje objasnile stanje ženskih i ljudskih prava u svojoj zemlji.

Žene u Saudijskoj Arabiji moraju da dobiju dozvolu svojih muških staratelja da putuju, udaju se, da se zaposle ili steknu više obrazovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: