"Nećemo preći granicu s Ukrajinom"

Rusija nema nameru da izda nalog svojim vojnim snagama da pređu granicu sa Ukrajinom, a razlike između Zapada i Rusije sve su manje, izjavio Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Subota, 29.03.2014.

10:19

Default images

"Mi apsolutno nemamo nameru niti interes da pređemo ukrajinsku granicu", izjavio je ministar inostranih poslova u intervjuu državnoj televiziji želeći da snažno isključi mogućnost invazije na Ukrajinu nakon priključenja Krima Rusiji, preneo je AFP.

"Mi (Rusija i Zapad) se približavamo u našim pozicijama", rekao je Lavrov i istakao da su nedavni kontakti pokazali da bi uskoro mogla da usledi "moguća zajednička inicijativa koja bi mogla da bude predstavljena ukrajinskim kolegama".

Ruski predsednik Vladimir Putin sugerisao je američkom predsedniku Baraku Obami u sinoćnjem telefonskom razgovoru da bi međunarodna zajednica mogla razmotriti zajedničke mere koje bi imale za cilj da se smiri situacija u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Bela kuća je pre toga saopštila da je Putin zvao Obamu da bi razmotrili američki predlog za rešavanje krize u Ukrajini.

I Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun rekao je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin pružio uveravanja da nema nameru da organizuje dalje upade na ukrajinsku teritoriju, preneo je AFP.

Rusija ne vidi drugi put razvoja za Ukrajinu osim prelaska na federativno uređenje, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ističući i da bi u budućem ukrajinskom ustavu trebalo da se nedvosmisleno utvrdi vanblokovski status Ukrajine.

"To što se sada dešava u Ukrajini predstavlja rezultat duboke krize državnosti, izazvane između ostalog neznanjem (ne optužujem ih za nedostatak volje) svakog rukovodioca koji je dolazio na vlast da pomiri interese regiona na zapadu i jugoistoku", rekao je Lavrov u intervjuu za ruski TV kanal "Rusija 1", dodajući da se "ne može dalje tako nastaviti".

"Pošteno govoreći, drugačijeg puta za održiv razvoj ukrajinske države, osim federativnog, mi jednostavno ne vidimo", dodao je ruski ministar inostranih poslova, navodeći da "na zapadu, istoku i jugu obeležavaju različite praznike, slave različite heroje, imaju potpuno različitu privredu, govore različitim jezicima, misle različito i teže kulturama različitih evropskih civilizacija".

"U takvim uslovima veoma je komplikovano živeti u unitarnoj državi", rekao je Lavrov, a prenosi Itar-Tass.

Šef ruske diplomatije je, pritom, rekao da se "Kijev kategorički protivi ruskoj inicijativi", a da je prošle sedmice u Briselu američki predsednik Barak Obama na ruski predlog o federalizaciji i vanblokovskom statusu Ukrajine rekao da "ni Ukrajina, ni NATO nisu na to spremni" i da „sada o tome ne treba govoriti".

Za predlog Zapada o formiranju Kontakt-grupe u kojoj "kako se očekuje Moskva treba da počne dijalog sa osobama koje su uzurpirale vlast u Kijevu", Lavrov je rekao da je "apsolutno neprihvatljiv" a da je za skoru normalizaciju stanja u Ukrajini potrebno "prekinuti ekscese oružanih bandi, razoružati nelegalne formacije, osloboditi potpuno nelegalno zauzete zgrade, trgove, ulice, gradove i sela".

Zapadne zemlje, kako je istakao, pokušavaju da veštački stvore sliku o međunarodnoj izolaciji Rusije, "pokušavajući da postupaju polazeći od neoimperijalnih nostalgičnih ambicija".

Lavrov je rekao da su zapadne zemlje morale da pribegnu "zavrtanju ruku" za oko 50 zemalja kako bi osigurale usvajanje rezolucije o teritorijalnoj celovitosti Ukrajine u Generalnoj skupštini UN.

"Nama prilaze kolege i objašnjavaju u poverenju, zbog čega ta ili druga ne mnogo velika zemlja mora da poklekne", rekao je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, pri glasanju oko 70 zemalja nije podržalo predlog rezolucije, što zajedno sa onima koji nisu glasali, čini 93 zemlje.

"Ispada da je to pola-pola. Zapadna propaganda - drugačije se ta mašina ne može nazvati, koja radi u medijima, to će predstavljati kao kolosalnu pobedu. Međutim, mi znamo koja je bila cena tih pobeda", kazao je Lavrov.

Ističući da Rusija ne odustaje od partnerstva sa Zapadom, on je rekao da je Rusiji obećano da "neće biti pomeranja vojne infrastrukture NATO-a prema njenim granicama".

"Obmanuli su nas. Obećali su nam da neće biti nikakvih vojnih objekata NATO na teritoriji njenih novih članica", naveo je Lavrov i dodao da se na pitanje Rusije zašto se to ne poštuje i traženje da se to utvrdi kao pravno obavezujuće, daje odgovor da je dovoljno i političko obavezivanje i verbalno uveravanje da "sve što rade nije protiv nas".

Lavrov je, takođe, u intervjuu nazvao "potpunom neistinom" informacije da Rusija ima planove za otvaranje vojnih baza u inostranstvu po uzoru na američke na Sejšelima, u Vjetnamu, Nikaragvi, na Kubi i u Argentini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: