"Teško da Srbija ostane neutralna"

Henri Bone izjavio da u Evropi postoji razumevanje za delikatnu situaciju u kojoj je Srbija povodom krize na Krimu, ali da će biti teško da ostane neutralna.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.03.2014.

12:17

Default images

"Razumemo situaciju u ovom momentu, jer je Srbija zavisna od ruskih investicija, ali u isto vreme gleda ka Evropi i evropskim integracijama. Ova situacija pokazuje koliko će u budućnosti biti teško za srpsku vladu da ostane neutralna", rekao je direktor Fondacije "Konrad Adenauer" novinarima u Beogradu.

On je naveo da će očekivanja Brisela prema Srbiji sve više rasti, kako se bude približavala EU.

"Mislim da će od Beograda sve više očekivati da ima isti pogled na spoljnu politiku kao ostatak zemalja EU i što se više bude približavala Uniji moraće da sarađuje sa zemljama članicama i deli njihovo mišljenje i vrednosti", rekao je Bone.

Komentarišuć anketu nemačkog lista "Špigl", po kojoj većina Nemaca, kao i kancelarka Angela Merkel, nema ništa protiv da nemačke firme sarađuju sa ruskim, Bone kaže da je to jedan od pokazatelja da nemački narod nije zainteresovan za produbljivanje konflikta, već da žele da se pronađe rešenje.

"Nemački narod zna šta se može desiti ako se uvedu ekonomske sankcije i kako mogu da utiču ne samo na rusku, već i na nemačku ekonomiju, pogotovo ako imamo u vidu gas i energija koju Nemačka dobija iz Rusije", rekao je Bone.

On je naveo da Nemci ne razumeju zašto je Rusija pripojila Krim, iako postoji istorijska povezanost, i da smatraju da je važno da se pronađe mirno rešenje.

Govoreći o nemačkim investicijama u Srbiji, Bone je rekao da je važno da se stvore pravi uslovi za nove investicije iz Nemačke, dodajući da treba raditi na smanjenju korupcije, vladavini prava kao i da buduća vlada mora raditi na reformama punom snagom.

"Srbija je, u kontekstu evropskih integracija, na putu da postane transparentnija i stabilnija država i samim tim atraktivnija za nemačke investicije", rekao je Bone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: