Senatori za naoružavanje Ukrajine

Dvojica uticajnih američkih senatora Džon Mekkejn i Lindzi Grejem zatražili su od predsednika Baraka Obame da Ukrajini pošalje oružje.

Izvor: B92

Petak, 28.03.2014.

21:58

Default images

Nova vlada u Kijevu je zatražila vojnu pomoć od SAD nakon što su, kako navodi AFP "ruske snage izvršile invaziju na ukrajinsko poluostrvo Krim i priključile ga, čime je stvorena napetost u regionu".

Do sada, Pentagon je saopštio da će Ukrajini slati samo vojnu opremu ali ne i smrtonosno oružje.

Republikanski senatori Mekkejn i Grejem, navodeći da se ruska vojska gomila u blizini granice s Ukrajinom, smatraju da je ruski predsednik Vladimir Putin time zapretio i da na to mora da bude odgovoreno.

"Pozivamo predsednika Obamu, kao i naše NATO saveznike, da odmah udovolje ukrajinskoj vladi i pošalju joj vojnu podršku", naveli su dvojica senatora u saopštenju.

Ta pomoć treba da bude "manje oružje, municija, kao i odbrambeno oružje, kao što su protivoklopni i protivavionski sistemi", kao i zaštitna oprema i pomoć na planu jačanja obaveštajnih kapaciteta.

"Niko ne opovrgava da je Rusija vojno jača od Ukrajine", naveli su senatori, ali Zapad mora da reaguje sada "jer je prava stvar žrtvama agresije dati bolja sredstva za odbranu njihove suverene teritorije protiv daljih akata agresije".

"Dogadjaji na Krimu i rastuća ruska pretnja na istoku Evrope, mora da bude poziv za budjenje NATO", naveli su senatori.

Obama je danas poručio Rusiji da povuče vojsku i počne pregovore o načinu rešenja krize, navodi AFP.

Mekkejn i Grejem su medjutim upozorili da je sada razborito, a "Imajući u vidu Putinovu istoriju laži i agresije, da se sada spremamo i na najgore".

Francuska agencija je prenela da su dvojica senatora tražili od Bele kuće da naoruža sirijske pobunjenike koji se bore protiv sirijskog režime predsednika Bašara al-Asada, kojeg Rusija podržava u tamošnjem gradjanskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: