Rusi podržavaju pripajanje Krima

Ubedljiva većina Rusa podržava pripajanje Krima Rusiji, osećajući pri tom gordost za svoju zemlju, rezultati su istraživanja ruskog nezavisnog Levada centra.

Izvor: B92

Petak, 28.03.2014.

11:00

Default images

Ulazak Krima u sastav Rusije i motivaciju ruskih vlasti anketirani objašnjavaju pre svega neophodnošću zaštite ruskog stanovništva i pretnjama ukrajinskih radikalnih nacionalista (62 odsto).

Kao drugo, 38 odsto anketiranih navelo je želju ruskih vlasti da ponovo uspostavi istorijsku pravednost, da vrati teritorije koje joj pripadaju, izgubljene raspadom Sovjetskog Saveza.

Na pitanje o čemu svedoči pripajanje Krima Rusiji, čak 79 odsto anketiranih je odgovorilo da se "Rusija vraća u svoju tradicionalnu ulogu 'velike države', i utvrđuje svoje interese na postsovjetskom prostoru.

Više od dve trećine Rusa (67 odsto) smatra da ako na referendumu u drugim regionima Ukrajine veći deo stanovništva izglasa izlazak iz sastava Ukrajine, Rusija treba da primi te regione u sastav države.

Odgovornost za pogoršanje odnosa između "suseda", Rusije i Ukrajine, Rusi prebacuju na zapadne zemlje, koje "rasplamsavaju konflikt između Rusije i Ukrajine" (37 odsto), a na nekonstruktivnu politiku ukrajinskih vlasti 35 odsto.

Samo deseti deo Rusa smatra da je mešanje Rusije u unutrašnje stvari Ukrajine "kritično", tek osam odsto da je pripajanje Krima aneksija.

Istraživanje je sprovedeno od 21. do 24. marta na reprezentativnom uzorku, uz statističku grešku do 3,4 odsto, navodi Levada centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: