Za SPS se zatvaraju vrata Vlade?

Formiranje nove Vlade Srbije i dalje je jedna od centralnih tema beogradske štampe u kojoj se navodi da u Nemanjinoj 11 više neće biti socijalista.

Izvor: Blic

Petak, 28.03.2014.

00:31

Default images

“Večernje novosti” pišu da će budući premijer Aleksandar Vučić saopštiti imena ministara nove vlade uoči Uskrsa 20. aprila. Prema informacijama ovog lista, lider SNS-a uveliko piše program budućeg kabineta.

“Novosti” tvrde da se već sada zna da će izlaganje ekspozea pred poslanicima trajati nekoliko sati, jer Vučić razrađuje sve ekonomske mere i reformske poteze koje će, do u detalje, predstaviti prilikom polaganja zakletve.

Izvori “Novosti” iz vrha SNS-a kažu da su najbliži odluci da koaliciju formiraju samo sa strankama nacionalnih manjina i da većinu ministara čine nestranački eksperti.

Prema saznanjima “Blica”, jedna od tih eksperata mogla bi da bude Kori Udovički. Kako navodi ovaj list, naprednjaci bi na mesto prvog čoveka ministarstva privrede rado videli Kori Udovički sa kojom već sada sarađuju na pisanju programa buduće vlade.

“Njoj je ponuđena ministarska fotelja, ali ona još nije donela konačnu odluku. Zainteresovana je za angažman u vladi, ali ne bi još da zauzme ministarsku poziciju. Radije bi da bude savetnik”, kaže izvor “Blica”.

Bivša guvernerka NBS-a, međutim, za “Blic” navodi da sa njom još niko nije razgovarao o ministarskoj funkciji.

“Puno me je ljudi zvalo na istu temu i svima sam rekla da razgovora o tome nije bilo. Meni još nije stigao nikakav poziv, niti sam dobila konkretnu ponudu”, navodi Udovički.

“Blic” pored toga piše da nisu samo naprednjaci rezervisani kada je u pitanju ulazak socijalista u novu vladu, već da i neki funkcioneri SPS-a žele da se ta stranka vrati u opoziciju. Ovaj beogradski list navodi da su visoki funkcioneri SPS-a Branko Ružić i Dušan Bajatović najžešći zagovornici struje da ova stranka ne ulazi u novu vladu.

Izvor “Blica” navodi da predsednik IO Branko Ružić i potpredsednik SPS i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović smatraju da SPS ne treba po svaku cenu da uđe u Vladu. Oni svoje stavove još nisu javno suprotstavili lideru stranke Ivici Dačiću koji, kako se navodi, smatra da SPS mora biti u vlasti.

“Struja koja zagovara opoziciju smatra da SPS treba da uđe u vladu samo ukoliko dobije ozbiljne resore i upravljačke pozicije. Kako je sve izglednije da je to malo moguće, ako se ovako nastavi, u SPS-u bi moglo da dođe do ozbiljnog raskola na relaciji Dačić i, s druge strane, Ružić i Bajatović”, kaže izvor “Blica”.

Kako dodaje sagovornik ovog lista, stav da je opozicija bolje rešenje od prihvatanja “milostinje” zasada se širi među članstvom i nijedan od visokih funkcionera nije pred stranačke organe izašao sa jasnim stavom.

Na ova saznanja osvrnuo se i dnevni list “Danas”. Potpresednik socijalista Milutin Mrkonjić u kratkoj izjavi za ovaj list kaže da su spekulacije o rušenju Dačića ”potpune budalaštine“.

”Ja kao potpredsednik SPS vam tvrdim da Ružič i Bajatović ne ruše Dačića“, kategoričan je Mrkonjić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za “Danas” da SPS više nije “daleko najbolja udavača u gradu”.

“Ovde su na dispoziciji ključnog političkog igrača i prosto rečeno to je neka situacija koja otvara u stranci unutrašnje linije podela, koje su najčešće interesne. Sama po sebi situacija je takva da otvara dileme i uvodi podele i povećanu političku nervozu. Oni polaze od sledećeg - mogu me uzeti ako ih mnogo ne nerviram. Međutim, neki u toj budućoj vladi ne vide sebe, i hoće malo više da nerviraju“, ocenjuje Stojiljković.

On ističe da većinska struja oko Dačića želi da ostane u orbiti vlasti i ”ona će pokušati da snizi tu vrstu tenzije u onoj meri u kojoj reakcije iz SNS budu prijateljske“.

Stojiljković ocenjuje da, uprkos svemu, pozicija Ivice Dačića u stranci nije ugrožena, jer raspored snaga nije takav.

Prema rečima Đorđa Vukovića, programskog direktora Cesida, Dačić je bio najviše napadan u izbornoj kampanju.

”Da li je on objektivno povezan sa kriminalnim klanovima, ili je to bila samo politička igra političkih oponenata, trebalo bi da dokažu pravosudni organi, mi to, svakako, ne možemo znati. Pre nego što su saznali izborni rezultat i ovako veliku podršku birača koju su dobili, SNS je držao otvorene karte. Nisu nijednom rekli da raspisuju izbore zbog SPS, ali su neprestano govorili da to čine jer neko koči reforme, a ko bi to mogao da bude ako ne njihov jedini koalicioni partner - SPS. Držali su sebi otvoren put jer nisu kalkulisali sa ovako dobrim izbornim rezultatom“, smatra Vuković.

Prema njegovim rečima, polako se zatvaraju kapije za ulazak socijalista u vlast.

”Nisu Stefanović i Gašić neki slobodno misleći ljudi, koji su samostalno izašli sa stavovima da neće socijaliste u vlasti. To je bajka. Sa ovakvim stavom ne bi izlazili da to unapred nije dogovoreno, a samo su tražili povod. Dačiću, s druge strane, preostaje samo da bude pomirljiv i da se nada“, ocenjuje Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: