Šarić će pred sudom reći o vezama

Minisar pravde Crne Gore kaže da će Darko Šarić u postupku pred sudom moći da kaže sve što ide u prilog njegovoj odbrani, pa i o političkim vezama.

Izvor: B92

Petak, 28.03.2014.

10:06

Default images

Odgovaraući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Predraga Bulatovića o tome gde se skrivao Šarić i odakle je pobegao, ministar Duško Marković je u parlamentu rekao da treba sačekati odgovor koji će on dati u postupku pred pravosudnim organima Srbije.

Napominjući da on ne može da daje više informacija o Šariću, Marković je rekao da će Šarić reći sve o svojim političkim vezama u postupku koji se protiv njega vodi u Srbiji.

"Kako bi izbegli političku manipulaciju, veoma je važno da istaknemo da je Šarić dostupan pravosudnim organima Srbije i da će u postupku pred tamošnjim tužilaštvom imati priliku da kaže sve što ide u prilog njegovoj odbrani, pa i o političkim vezama i u Crnoj Gori i u Srbiji. Ovim pada u vodu teza da Šarić ne može biti priveden pravdi, da to nije interes crnogorske političke elite, jer ona stoji iza njega. Sada je dostupan pravosudnim organima, uz učešće Crne Gore, u meri u kojoj je to bila potreba i interes Vlade Srbije", naveo je Marković, prenela je podgorička Pobjeda.

Marković je rekao da ne očekuje da priznanje za hapšenje Šarića dobije od crnogorske opozicije, ali je podsetio da je zahvalnost dobio od potpredednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

"Šta će biti u toku postupka, da li je neko prozvan i da li je neko imao veze, pa makar to bio i ja, ostavimo da vidimo. Nema potrebe za sekiraciju, sekirali ste se gde je bio, odakle je pobegao, sada se sekirate kako je uhapšen, nestrpljivi ste kada će progovoriti. On je pred organima Srbije, videćemo šta će ta istraga pokazati i neka nosi svako onaj dio odgovornosti, ako ga ima, vezano za proceš", rekao je crnogorski ministar pravde.

Napomenuvši da želi da bude potpuno jasan, Markovic je rekao da je akciju hapšenja sprovodila Srbija i njeni nadležni organi, a Crna Gora je, kako je rekao, participirala u skladu sa sporazumom i njena uloga je u tome značajna.

Marković je naveo da je hapšenje Šarića bila zajednička operacija koju su dogovorile dve vlade i ona ima službenu oznaku koja obavezuje i jednu i drugu stranu.

"Dokument o formiranju zajedničkog istražnog organa u Srbiji je tajna, a kod nas poverljiv, shodno zakonu. Stoga se o ovim stvarima u fazi realizacije ne govori, a to nije ni poželjno, jer svaka neoprezna reč može da ugrozi celu akciju”, ponovio je Marković.

Podsetio je da je sradnja u borbi protiv organizovanog kriminala Srbije i Crne Gore intenzivirana nakon formiranja nove vlade u Beogradu, odnosno nakon što je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju potpredsednika. On je dodao da su nakon sastanka sa Vučićem u aprilu prošle godine dogovorene smernice o daljoj saradnji, a nakon toga usledili kontakti.

"Pre toga ne samo da nije bilo saradnje, već ni poverenja između državnih institucija, ocenio bih, sa razlogom”, istakao je Marković i dodao da je početkom januara ove godine srpska vlada pozvala crnogorsku da potpiše sporazum o saradnji o formiranju zajedničkog istražnog tima na lociranju i hapšenju Darka Šarića, koji su u ime Crne Gore činili direktor policije i šef kriminalističke uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: