Majdan: Saborci jedni protiv drugih

Ljudi koji su do juče sarađivali na Majdanu počinju da se okreću jedni protiv drugih u pokušaju da zauzmu što bolji položaj pre izbora, ocenjuje Rosijska gazeta

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.03.2014.

15:36

Default images

Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič nije poslušao narod, nije uspeo da uspostavi mir među građanima i ispuni predizborna obećanja, navodi u analizi Gazeta.

Ipak, mirni protesti koje su započeli liberali nikada se ne bi završili državnim udarom. Janukovič je svrgnut s vlasti tek pošto su se u proces uključile radikalne grupe i nacionalisti, koji su imali aktivnu pomoć Zapada. Zvaničnom Kijevu, međutim, ti ekstremisti danas više nisu potrebni.

Ostaje pitanje da li će u uslovima još ustalasane "majdanske euforije" ukrajinske vlasti uspeti da mirnim putem "vrate duha u bocu". "Sumnjam. To neće proći bez krvi", kaže analitičar Jevrgenij Šestakov.

U Ukrajini je, posle odlaska Janukoviča, počela borba za politički opstanak između, s jedne strane, nezavisnih struktura koje su učestvovale u protestima na Majdanu, i s druge, radikalnih grupa "Desni sektor" i "Svoboda".

Glavni izvor vlasti u Ukrajini je, kako navodi "Gazeta", i dalje revolucionarni Majdan, što se neće promeniti dokle god bude direktne vojne pretnje Ukrajini i dok rezultati svih referenduma u Ukrajini ne postanu nepovratni.

Čini se da vlasti u Kijevu nameravaju da zavedu red u zemlji pre nego što počne predsednička kampanja za izbore predviđene za maj.

Vašington upozorava lokalne moćnike da navodno naoružani ustanici koji šetaju ulicama i koji nisu ni pod čijom kontrolom kvare imidž revolucionarne Ukrajine.

"Gazeta" primećuje da lider "Desnog sektora" Dmitrij Jaroš ne žuri da raspusti pristalice niti da preda oružje pre izbora, računajući na to kao na mogućnost za pritisak na vlast.

Istovremeno, umerena elita se sprema da uz pomoć Zapada skrajne radikale na marginu društva.

O razdoru među dojučerašnjim demonstrantima svedoči i odluka Avakova da lideri "Desnog sektora" budu privedeni na saslušanje.

Istovremeno je počeo i pritisak na aktiviste "Desnog sektora" širom zemlje. U Kijevu je pretresen štab "Nacionalne garde", u koju je ušao veliki broj pristalica "Svobode" i "Desnog sektora".

"Gazeta" napominje i da su, otkad je formirana privremena vlada u Kijevu, predstavnici sadašnje vlasti počeli da bivše saborce na Majdanu nazivaju "banditima", na šta su oni uzvratili da moraju da spasavaju sabraću "iz šapa kontrarevolucionara - milicije".

Da li će zvanični Kijev uspeti da, makar prividno, uspostavi red i zakon biće jasno već narednih dana, piše u analizi.

Sudeći po izjavi zamenika sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Viktora Sjumara, zvanični Kijev je spreman da upotrebi silu kako bi raspustio neposlušni i naoružani "Desni sektor".

Izgleda da radikali više nisu potrebni novim ukrajinskim vlastima. Polulegalni nacionalistički odredi su ispunili zadatak koji su im postavili organizatori prevrata sa Zapada da pomognu u svrgavanju vlasti, ali sada ugrožavaju završetak "revolucije", pretvarajući se u anarhiste i pljačkaše.

"Gazeta" podseća da su zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i ambasador SAD u Ukrajini još pre formiranja privremene vlade u Kijevu odredili mesta u vlasti političkim snagama posle svrgavanja Viktora Janukoviča.

U "postrevolucionarnoj vladi" nije bilo mesta za lidere "Svobode" i "Desnog sektora", primetio je ruski dnevnik, ocenivši da je za Kijev "reč Vašingtona zakon".

Privremena vlada Arsenija Jacenjuka računa da će do predsedničkih izbora imati pod kontrolom sve nezakonite oružane formacije.

Prema tvrdnjama izvora iz ukrajinskih bezbednosnih struktura, u pomoć lokalnoj miliciji je stiglo oko 300 stranih plaćenika, koje će vlasti aktivirati u specijalnim operacijama i to ne samo za borbu protiv neistomišljenika na jugoistoku zemlje, već i za neutralizaciju ekstremista "Desnog sektora" ukoliko ne predaju oružje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: