"Aneksija Krima sramota 21. veka"

Evropska unija i SAD neće priznati rusku nezakonitu aneksiju Krima, koja je sramota 21. veka, rekao predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 26.03.2014.

13:16

Default images

Van Rompej je to istakao posle samita EU-SAD u Briselu i dodao da EU podržava težnju naroda Ukrajine ka boljem životu, da je prioritet smanjenje napetosti i u tom smislu kao pozitivne korake naveo rusku podršku za posmatračku misiju OEBS u Ukrajini, kao i sastanak šefova diplomatije Rusije i Ukrajine pre dva dana u Hagu, na Svetskom samitu o nuklearnoj bezbednosti.

On je istovremeno upozorio da su Evropljani i Amerikanci spremni da pojačaju sankcije odgovornim pojedincima i entitetima ukoliko se nastavi eskalacija ukrajinske krize.

"Sankcije su krajnje sredstvo. Cilj je rešenje do kojeg će se doći pregovorima, uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i međunarodnog prava", istakao je Van Rompej.

Predsednik Evropskog saveta dodao je da je na današnjem samitu EU i SAD bilo reči i o Iranu, kao i o pokušajima da se okonča "užasni" trogodišnji rat u Siriji.

Rekao je da su lideri EU i SAD razgovarali i o ekonomiji, s akcentom na postepenom oporavku Evrope. Naveo je da bi rast evropske ekonomije iduće godine trebalo da bude dva odsto.

"Sada je fokus na jačanju osnovnih ekonomskih principa i otvaranju više radnih mesta. Prošle nedelje smo okončali formiranje Bankarske unije - kamena temeljca jače evrozone", istakao je Van Rompej.

Rekao je da je na današnjem samitu bilo reči i o energetskoj bezbednosti i o tome šta može da se učini da Evropa smanji zavisnost od prirodnog gasa iz Rusije, najavivši da će uskoro o tome raspravljati ministri energetike sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G-7).

Van Rompej je zaključio da je jačanje ekonomskih veza Evrope i SAD "moćan politički znak" i način da se svetu pokaže da su evropska i američka ekonomija zasnovane na pravilima.

U Briselu je danas rano po podne počeo sastanak američkog predsednika Baraka Obame sa najvišim funkcionerima Evropske unije.

"Imamo sjajnu priliku da napravimo inventar naših odnosa i trasiramo put u budućnost", poručio je Barozo u saopštenju dan pre samita i dodao da su EU i SAD spojeni “nezamenljivim strateškim partnerstvom”.

Van Rompej je u svom saopštenju istakao da Obamina poseta dolazi u trenutku kada se sistem međunarodne bezbednosti i diplomatskog angažmana nalazi pred izazovom na koji EU i SAD moraju zajednički da odgovore.

EU i Rusija su odvojeno uveli sankcije istaknutim ruskim političarima koje smatraju odgovornim za aneksiju Krima, a danas će pokušati da se dogovore o koordinaciji Vašingtona i Brisela o daljim koracima u odnosu prema Moskvi.

Američki predsednik je jutros sa belgijskim kraljem Filipom i premijerom Eliom de Rupom položio venac na Flamanskom polju nedaleko od Brisela, gde je sahranjeno nekoliko stotina američkih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu.

Obama bi po podne trebalo da se sastane i sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom, nakon čega će otputovati u Rim, gde će se sutra sresti sa italijanskim državnim vrhom i papom Franjom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: