CG i dalje bez vrhovnog tužioca

Skupština Crne Gore večeras nije izabrala vrhovnog državnog tužioca, u drugom pokušaju u poslednjih par meseci.

Izvor: Beta

Sreda, 26.03.2014.

20:58

Default images

Nijedan od četvoro kandidata nije dobio potrebnu tropetinsku (3/5) podršku poslanika, odnosno 49 glasova.

Najviše poslanika, 36, glasalo je za advokata Gorana Rodića, dok je za sudiju Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića glasalo 34 poslanika.

Bivša specijalna tužiteljka za organizovani kriminal i sadašnja zamenica vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović dobila je poverenje jednog poslanika, dok doskorašnja tužiteljka u Podgorici, Vesna Jovićević, nije dobila nijedan glas.

Rodić je jedini kandidat o kome će skupština glasati u narednom krugu glasanja.

Skupština je krajem prošle godine odbila da izabere kandidata Tužilačkog saveta, sudiju Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića i on ni u drugom krugu nije dobio potrebnu podršku.

Skupština Crne Gore prvi put na ovaj, stroži način bira vrhovnog državnog tužioca nakon što je pod pritiskom EU krajem jula izmenila Ustav u oblasti pravosuđa, u cilju jačanja nezavisnosti pravosudne vlasti.

Poslanica opozicione Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić ocenila je da Rodić, jedini od četvoro kandidata, "može da provetri tužilaštvo" i dodala da je tom segmentu vlasti "neophodno uragansko provetravanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: