"Isražiti pozadinu ubistva Đinđića"

Advokat Marko Kljajević kaže da je podneta incijativa da se istraži politička pozadina atentata na Zorana Đinđića i da se nada da će biti formirana komisija.

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2014.

10:05

Default images

Kljajević, koji je bio predsednik sudskog veća na suđenju za ubistvo premijera Đinđića, rekao je da je predmet razmatranja grupe građana, nakon rezolucije Evropskog parlamenta, bio da se istraži politička pozadina tog atentata.

Kljajević je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je ta inicijativa podneta Vladi Srbije znatno pre raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i da će ti građani biti u toj komisiji.

"Tražimo, praktično, da država izađe u susret, kako zahtevu javnosti, tako i zahtevu EU za državnom komisijom koja bi se formirala", rekao je Kljajević i dodao da komisija već u suštini radi i da bi to samo trebalo da se formalizuje.

Kljajević je naglasio da se mora istražiti politička pozadina atentata, što se mnogima neće dopasti, ali će to većini građana biti znak da država ostvaruje pomak ka vladavini prava i da neće biti nedodirljivih ljudi koji ne mogu da se saslušaju u svojstvu svedoka.

On se požalio da je kao sudija imao problem, zbog sistemske, odnosno državne opstrukcije procesa od izvršnih organa vlasti, pre svega tadašnje vlade, koja je u koordinaciji sa okrivljenima i sa braniocima sudila sudu i njemu.

Kljajević je precizirao da govori o 2003. godini i početku suđenja i dodao da je on bio predmet suđjenja i bio optužen da je pripadnik "zemunskog klana", umesto da sudjenje bude o atentatu. On je rekao da ne bi želeo ništa da prejudicira i da ne bi smeo da govori o imenima, jer će to biti predmet proučavanja komisije.

Kljajević je rekao da u državnim strukturama postoji pozitivno mišljenje za formiranje komisije, da to nije bilo vezano, ni za parlamentarne izbore, ni za ličnost prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, jer to nije Vučićeva komisija.

Kljajević je kazao i da određene političke snage, koje su imale i te kako upliva na ovu političku opstrukcju, nisu prešle cenzus na izborima i otišle sa političke scene. On je naveo da je u vreme kada je uhapšen njegov brat, predsednik Trgovinskog suda, predsednik DSS Vojislav Koštunica bio predsednik vlade 2006., a da je tada ministar pravde bio Zoran Stojković

"Je li to bio montirani krivični postupak. Zar nema većeg dokaza od toga da je doneta oslobađajuća presuda za krivična dela organizovanog kriminala", upitao je Kljajević i dodao da "ako to nije pritisak, ne zna šta je pritisak".

Kljajević je rekao da bi predstavnik republičkog tužilaštva trebalo da učestvuje u komisiji i da se krivična odgovornost mora ustanoviti i utvrditi isključivo zakonitim sredstvima.

On je dodao da postoji razlika, jer je jedno, ukoliko je neko bio podstrekač, a drugo, ako je neko bio inspirator i da su se mnoge javne ličnosti radovale ubistvu premijera.

Kljajević je izabran 2001. godine za sudiju Okružnog suda u Beogradu. Kao predsedavajući sudskog veća vodio je postupak za ubistvo premijera Zorana Đinđića od samog početka, 2003., ali se zbog sistemske opstrukcije procesa, povukao 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: