Obama doputovao u Brisel

Predsednik SAD Barak Obama doputovao je večeras u prvu zvaničnu posetu Belgiji, u čijoj prestonici Briselu će se sastati sa najvišim funkcionerima EU i NATO.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.03.2014.

22:51

Default images

Američkog predsednika su na aerodromu dočekali belgijski kralj Filip i premijer Elijo De Rupo, a zatim je u koloni blindiranih vozlila otišao u Brisel, gde će boraviti manje od 24 sata.

Širi centar Brisela je zatvoren za automobile, a u Obaminoj pratnji je više od 900 ljudi sa 30 blindiranih automobila, plus 350 belgijskih policajaca i vojnika na motorima.
Foto: Beta/AP
Predviđeno je da američki predsednik sutra ujutru oda počast poginulima na flandrijskom frontu u Prvom svetskom ratu, nakon čega će imati radni ručak sa predsednikom Evropske komisije Žose Manuel Barozom i Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem.

"Imamo sjajnu priliku da napravimo inventar naših odnosa i trasiramo put u budućnost”, poručio je Barozo u današnjem saopštenju i naglasio da EU i SAD dele “nezamnenljivo strateške partnerstvo”.
Kralj Belgije Filip, u sredini, premijer Belgije (levo) Elio di Rupo doèekuju amerièkog predsednika (Foto: Beta/AP)
Van Rompej je u saopštenju istakao da Obamina poseta dolazi u trenutku kada sistem međunarodne bezbednosti i diplomatskog angažmana nalazi pred izazovom na koji EU i SAD moraju zajednički da odgovore.

Očekuje se da će veći deo razgovora biti posvećen pripajanju Krima Rusiji i jačanju trgovinske saradnje EU i SAD.

Obama će sutra imati i odvojen susret sa Andersom Fog Rasmusenom, generalnim sekretarom NATO.

Prva poseta predsednika SAD Baraka Obame Briselu koštaće Belgiju i njene poreske obveznike preko deset miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: