UKR: Ostavka ministra odbrane

Vrhovna rada Ukrajine prihvatila je ostavku vršioca dužnosti ministra odbrane Igora Tenjuha i na čelo tog resora imenovala general-pukovnika Mihaila Kovalja.

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2014.

13:13

Default images

Prvi pokušaj smene Tenjuha nije uspeo, jer je za nju glasalo samo 197 od potrebnih 226 poslanika, a posle konsultacija predlog je stavljen ponovo na glasanje.

U svom izlaganju pred skupštinom Tenjuh je ponudio ostavku, rekavši da shvata "da se nekom ne dopadaju njegovi postupci" i zbog "nerazumevanja u pitanjima koja su se pokretala od prvog dana do danas u vezi sa Autonomnom Republikom Krim".

Ruski Itar-Tas s preneo je raniju izjavu neimenovanog poslanika partije Otadžbina Julije Timošenko, da je "pitanje Tenjuha rešeno", i da je on tokom dve nedelje dezinformisao rukovodstvo zemlje, tvrdeći da se nalazi na vezi sa svim komandirima na Krimu, koji su govorili da će se "boriti do smrti".

Ispostavilo se, međutim, da nijedan od rukovodioca ukrajinskog generalštaba poslednjih nedelja nije ni pokušavao da se poveže sa komandirima vojnih jedinica na Krimu, rekao je anonimni poslanik, dodajući i da su ne samo na Krimu, već i u jedinicama oružanih snaga na teritoriji Ukrajine, komandiri odbijali da izvršavaju njegove naredbe.

Tenjuh, koji je na čelno mesto u Ministarstvu postavljen 27. februara, rekao je pred poslanicima da je više od četiri hiljade vojnika od ukupno 18,8 hiljada sa Krima i Sevastopolja odlučilo da nastavi službu u Oružanim snagama Ukrajine.

Tih 4,3 hiljade vojnika i 2,2 hiljade članova njihovih porodica žele da budu evakuisani sa Krima, odakle je potrebno transportovati 36.000 tona municije, rekao je on, prenosi Ukrinform.

Prema Tenjuhovim rečima, Ukrajina i Rusija postigle su dogovor o povlačenju ukrajinskih vojnih jedinica, a danas će član ukrajinskog Generalštaba razgovarati sa predstavnikom ruskog Ministarstva odbrane o mehanizmu povlačenja i planu za ispunjenje dogovora.

Pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je da ukrajinski vojnici mogu slobodno da napuste teritoriju Krima ali da će "ministarstvo odbrane rešavati da li sa oružjem ili bez njega".

Novog vršioca dužnosti ministra odbrane Ukrajine predložio je vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov rekavši da je Kovalj iskusan vojnik i da će uspešno rešavati zadatak zaštite države.

Kovalj (58) je, kako navodi ukrajinska agencija UNN, 5. marta ove godine tokom upada "nepoznatih formacija u vojnoj uniformi" otet kod vojne jedinice kod Jalte, a istog dana je ustanovljeno gde je locira i posle uspešnih pregovora on je oslobođen.

Krim je primljen u sastav Rusije na osnovu rezultata referenduma od 16. marta i Deklaracije o nezavisnosti Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja, a 21. marta ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o stupanju Krima i Sevastopolja u Rusku Federaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: