“Budućnost CG u NATO porodici”

Budućnost Crne Gore je u NATO porodici, kaže geneneralni sekretar Severnoatlantskog saveza Anders fog Rasmusen.

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2014.

12:21

Default images

Fog Rasmunsen je nakon susreta sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u Briselu, rekao da Alijansa vidi budućnost te države u evroatlantskoj porodici i da je odlučeno da se Crnoj Gori pomogne da tamo i stigne.

Fog Rasmusen je rekao da ponašanje Rusije neće imati uticaja na proširenje, te da NATO vrata ostaju otvorena.

Crna Gora je važan partner za Alijansu i snažan kandidat za članstvo, poručio je generalni sekretar Alijanse.

"Naš sastanak danas sa Severnoatlantskim savetom reflektuje važnost koju pridajemo za unapređenje naših odnosa. Čestitam vam na progresu koji ste do sada postigli u implementaciji reformi i zahvaljujem vam na vašoj posvećenosti evroatlanskim integracijama. Nastavljanjem tog napornog rada je najbolji način da Crna Gora postane deo NATO i Evropske unije", poručio je Fog Rasmusen.

Fog Rasumusen je rekao i da je Crna Gora pokazala posvećenost Alijansi i praktično, da je igrala pozitivnu ulogu na zapadnom Balkanu i doprinela međunarodnoj bezbednosti. Zahvalio je Crnoj Gori na doprinosu misiji u Avganistanu.

Napomenuo je da ima još posla koji treba da se uradi za integracije, ali da je Crna Gora napravila korake ka približavanju u NATO.

"Alijansa može pozvati zemlje koje ispunjavaju uslove da se pridruže našem savezu. Odluka da li će biti proširenja će biti odluka koja će biti donešena unutar Alijanse, bez mešanja treće strane. Nikakvu odluku još nismo doneli, pripreme za samit u Velsu su u toku, a kako ćemo se odrediti prema proširenju biće odlučeno u poslednjem trenutku", zaključio je Fog Rasmusen.

Đukanović je podsetio da Crna Gora veoma odlučno i veoma dinamično korača putem svoje evropske i evroatlanske integracije i da danas predvodi još uvek neintegrisane zemlje zapadnog Balkana na putu članstva u NATO i EU.

Đukanović je kazao da je na sastanku saopštio da je napredak u svakoj od četiri oblasti koje su bitne za ulazak u NATO evidentan i na planu vladavine prava i na planu reforme odbrane i sektora bezbednosti.

"Rezultanta svega toga je podrška javnosti, koja je u jednom dinamičkom rastu”, rekao je Đukanović i dodao da Crna Gora ima kvalitetnu komunikacionu strategiju, jer je, kako je rekao, uspela da animira sve strukture društva i da objasni značaj reformi.

Upitan kako će situacija u Ukrajini uticati na odnose Crne Gore sa Rusijom, Đukanović kaže da zna da je mnogima u međunarodnoj javnosti intrigantno to pitanje viševekovnih međudržavnih odnosa Crne Gore i Rusije.

"Ipak želim da kažem da je naša nedvosmislena odluka da želimo da budemo deo EU i NATO-a i o tome smo u ranoj fazi upoznali sve naše partnere, pa tako i Rusiju”, rekao je Đukanović.

Dodao je da to podrazumeva partnerske obaveze.

Kao i svaka razumna politika zalažemo se za što hitniju obnovu dijaloga na relaciji NATO, EU s jedne strane i Rusija s druge, mislimo da je to put za prevazilaženje problema. To možemo reći i svedočiti na bazi vlastitog iskustva, jer smo država koja je prošla i međunarodne sankcije i država koja je zahvaljujući Miloševićevoj politici bila bombardovana od NATO-a", kazao je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: