Krim dobija Nacionalnu gardu

Snage samoodbrane Krima, čiji su pripadnici učestvovali u akciji pripajanja Rusiji, biće transformisane u Nacionalnu gardu, izjavio visoki zvaničnik Krima.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.03.2014.

11:48

Default images

Ukrajinski zvaničnici u Kijevu tvrde da pripadnike samoodbrane Krima sponzoriše Moskva i optužuju ih da su zajedno sa ruskim trupama proteklih dana od Ukrajine preuzimali vojne objekte, stavljajući na njih, umesto ukrajinskih, ruske zastave.

Jedinice samoodbrane bile su sačinjene uglavnom od volontera, pretežno nenaoružanih u početku, ali kako se ukrajinska kriza produbljivala, počeli su da nose automatsko oružje.

Vladimir Mertsalov koji im se medju prvima pridružio, a sada je savetnik za bezbednost premijera Krima Sergeja Aksjonova, izjavio je da je sada region Krima bezbedan i da posebne mere više nisu neophodne, prenosi Rojters.

"Bili su ratni uslovi ali sada je prošao krizni period koji je zahtevao oružje i vojnu akciju", izjavio je 47-godišnji bivši vojni oficir Mertsalov. On je, govoreći u prostorijama Vlade u Simferopolju, rekao da više ne vidi pretnje, niti potrebu za vojnom uniformom, koju može zameniti civilnim odelom.

Pripadnici samoodbrane Krima navode da im je cilj da očuvaju javni red i spreče provokacije na Krimu. Oni u svom obraćanju često pominju fašizam i desnicu koja je u Kijevu, kako kažu, učestvovala u sukobima sa Ukrajinskom policijom, tokom uličnih demonstracija čiji je epilog bio - smenjivanje ukrajinskog predsednika Viktora Janujkovića.

Mertsalov napominje da bi snage samoodbrane koje prerastaju u Nacionalnu gardu trebalo da odbrane Krim u slučaju opasnosti. On je rekao da još nije precizirano da li će se nove snage zvati baš Nacionalna garda ili možda nekako drugačije, ali da to i nje bitno jer generalna ideja i cilj njihovog delovanja ostaje isti - zaštita Krima.

Rusija je formalno pripojila poluostrvo Krim 21. marta i preuzela većinu ukrajinskih vojnih objekata u tom regionu. Tokom tog preuzimanja stradala su dvojica vojnika, jedan krimski Tatarin i jedan ukrajinski vojnik, koji je poginuo u Simferopolju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: