Zukorlić:Ja sam muftija i severa CG

Muftija Zukorlić izjavio da će novim ustavom IZ BiH svim islamskim zajednicama regiona biti ponuđeno da budu deo jedinstvene zajednice, sa sedištem u Sarajevu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.03.2014.

22:59

Default images

Zukorlić je podgoričkoj televiziji "Vijesti" kazao da smatra da je "južni Sandžak, ili severni deo Crne Gore, nerešeno pitanje unutar Islamske zajednice", te da će novi ustav Islamske zajednice BiH "ponuditi" da Sarajevo bude "duhovni centar i crnogorskim muslimanima".

"Južni Sandžak ili severnu Crnu Goru, kako ga ko zvao, možemo za sada smatrati nerešenim unutrašnjim pitanjem unutar Islamske zajednice, te jedna od intencija novog Ustava Islamske zajednice sa sedištem u Sarajevu, jeste da se to, dogovorno ili na neki drugi način, pokuša rešiti", precizirao je on.

Sandžački muftija dodao je da je tim dokumentom predviđeno da Islamske zajednice regiona budu sastavni deo jedinstvene organizacije sa sedištem u Sarajevu.

Zukorlić je kazao da sebe smatra čelnikom muslimana celog Sandžaka, pa i severne Crne Gore.

"Ja sam muftija sandžački, a Sandžak je istorijsko-kulturološka kategorija i on se ne može makazama ni bilo kakvim granicama prekrajati. Čak smo tada bili uveravani od strane političkog i državnog vrha Crne Gore da osamostaljenje ne može i ne sme uticati na bilo kakve relacije na duhovnom, međuporodičnom, kulturološkom polju", dodao je Zukorlić.

Podsetio je da je 1993. godine formiran Sandžački mešihat od odbora islamskih zajednica Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Priboja i Prijepolja, Rožaja, Bijelog Polja, Petnjice i Berana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: