Da li su bezbedne dečje igraonice?

U Srbiji nijedna igraonica za decu u zatvorenom prostoru nije prošla kontrolu bezbednosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2014.

19:24

Default images

Ovo tvrde u agenciji Arhitekton, jedinom nezavisnom telu u našoj državi koje može izdati traženu potvrdu.

Ova informacija iznenadila je javnost i unela nemir među roditelje.

Kontrola bezbednosti zatvorenih igraonica koje su u privatnom vlasništvu još nije obavezna. Kontrolori ovu vrstu provere mogu sprovesti jedino uz dozvolu vlasnika.

"Nijedna dečja igraonica u Srbiji nije prošla kontrolu bezbednosti. Kontrola bezbednosti podrazumeva dokaz o usklađenosti konkretne dečje igraonice ili dečjeg igrališta sa važećim srpskim standardima...Pre oko 3 meseca smo uveli tu kružnu crvenu nalepnicu na kojoj piše da je igralište prekontrolisano i da je igraonica bezbedna", kaže Marko Stojčić, akreditovani kontrolor dečje opreme.

Vlasnici još nisu najbolje upućeni u situaciju sa kontrolom bezbednosti.

"Nisam imao kontrolu po pitanju sertifikata za igraonicu i elemente koji su u njoj postavljeni. SZR koja se bavi montažom i izradom elelmenata potrebnih za igraonicu mi je dala po izvršenom poslu sertifikate za upotrebljen materijal i upotrebljenu konstrukciju", kaže Dragan Milenković, vlasnik igraonice.

Iako najmlađi nisu svesni potencijalnih opasnosti kojima su izloženi u igraonicama i na igralištima, roditelji strepe za njihovu bezbednost.

"Ukoliko bude insistiranja na doslovnoj primeni zakona, onda će igraonice pre ili kasnije morati da se povinuju tome, a sa druge strane da roditelji budu informisani i sami biraju one igraonice koje su bezbedne za decu", kaže Angelina Radulović iz Udruženja "Roditelj".

Kontrola bezbednosti trebalo bi da se sprovodi svake godine, a njena cena je oko 44.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: