"Ako zaboravimo, desiće se opet"

Premijer Srbije Ivica Dačić položio venac na spomen-obeležje "Glasnik" na brdu Straževica u Rakovici povodom 15 godina od bombardovanja SR Jugoslavije od NATO.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.03.2014.

12:21

Default images

"Narod koji zaboravlja svoje žrtve i svoju istoriju osuđen je da je ponovo preživljava. Moramo da čuvamo sećanje na sve one koji su branili našu zemlju", rekao je Dačić novinarima nakon polaganja venca.

Dačić je rekao da se od ove godine u međunarodnoj zajednici više priča o pravnom okviru za bombardovanje SRJ i kazao da njega nije bilo 1999. godine.

Posle odavanja pošte dvojici pripadnika Vojske Srbije Vlastimiru Lazareviću i Vladimiru Vujoviću, Dačić je istakao da se mora čuvati sećanje na sve koji su branili svoju zemlju, istakavši da su to sve bile nedužne žrtve - i vojnici i policajci i obični građani.

On je istakao da čuvanje uspomene na njih znači i čuvanje sećanja na taj istorijski događaj i izvlačenje pouke da Srbija mora da učini sve da u narednom periodu brani svoje nacionalne i državne interese na način koji sprečava svaku mogućnost napada na nju.

"Srbija danas vodi politiku kojom pokušava mirnim putem da reši sve probleme s kojima se suočava", rekao je on, podsetivši da je "NATO agresija pre 15 godina sprovedena bez pravnog osnova i odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".
Foto: MUP
On je naglasio i da je obaveza države da brine o svim porodicama žrtava, a da je na mladim generacijama da ne zaborave to što se tada dogodilo.

Dačić je istakao i da je sigurno da su događaji, koji su usledili nakon agresije snaga NATO-a, išli ka razbijanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

On je podsetio da je tokom bombardovanja poginulo više od dve hiljade ljudi, a njih više od deset hiljada je povređeno, uz materijalnu štetu od nekoiliko desetina milijardi dolara istakavši neophodnost potpune obnove svega što je uništeno.

Dačić je istakao i da Srbija danas ostvaruje tek 65 odsto bruto društvenog proizvoda koji je imala 1989. godine "i zato nema mnogo vremena i mora žurnim i velikim koracima ide dalje u svoju budućnosti".

"Sastavni deo te budućnosti jeste i deo naše prošlosti i izvlačenje pouka iz nje - današnji dan služi da se ne zaboravi", rekao je on.

Brdo Straževica su tokom bombardovanja snage NATO-a gađale raznim projektilima 34 puta, a dvojica pripadnika vojnog vazduhoplovstva su poginula kada su došla da otklone oštećenja na prethodno srušenom antenskom stubu.

Poginulim vojnicma služen je pomen, a priređen je i prigodni kulturno-umetnički program.

Vence na spomenik su položili predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i porodice ubijenih pripadnika 210. bataljona veze Vojske Jugoslavije zastavnika Vlastimira Lazarevića i Vladimira Vujovića.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar pravosuđa Aleksandar Antić i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Nakon intoniranja državne himne i minuta ćutanja, jerej Nenad Đurđević održao je pomen poginulim zastavnicima i svim žrtvama bombardovanja 1999. godine.

Komandant 210. bataljona veze major Željko Lukić istakao je da je tokom 78 dana bombardovanja na Srbiju bačena 21.000 tona eksploziva dok je 1.150 aviona NATO snaga ispalilo 1.300 krstarećih raketa i oko 2.900 bombi.

U ratu je poginuo 41 pripadnik Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO).

Brdo Straževica u Rakovici bilo je tokom rata podzemni komandni centar RV i PVO i bilo je najčešća meta avijacije NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: