MSP: Kijev uvredio Srbiju

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije reagovalo je povodom promotivnog video spota Arsenija Jacenjuka, navevši da je naneta uvreda Republici Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 22.03.2014.

22:10

Default images

Kako je za B92 potvrđeno u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministar spoljnih poslova, Ivan Mrkić, će zatražiti da otpravnik poslova ambasade Ukrajine u Beogradu dođe na sastanak u ministarstvo kako bi mu izneo naše mišljenje zbog takvog ponašanja sadašnjih vlasti u Kijevu.

U promotivnom videu u kome Jacenjuk objašnjava zašto bi Ukrajina trebalo da postane deo Evropske unije pojavljuje se karta na kojoj su izbrisane sve države bivše Jugoslavije i pripojene Hrvatskoj.

Privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk objasnio je, u promotivnom videu, zašto smatra da bi Ukrajina trebalo da postane deo Evropske unije, međutim, iako se u videu Srbija spominje u kontekstu otvaranja pregovora s Evropskom unijom, za ukrajinskog premijera ona na karti uopšte ne postoji.

Ipak, iako su mediji i šira javnost ovaj klip primetili juče, on je na Jutjubu objavljen još u septembru 2013. godine, pre eskalacije krize i promena u Ukrajini.

Snimak je napravljen i emitovan više meseci pre nego što je svrgnut predsednik Viktor Janukovič i pre nego što je Jacenjuk došao na mesto privremenog premijera Ukrajine. U trenutku objavljivanja klipa, Jacenjuk je bio šef glavne opozicione poslaničke grupe u ukrajinskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: