Turcima ukinut Tviter

Turski sud blokirao je Tviter u toj zemlji zbog žalbi građana da ta društvena mreža krši privatnost, saopštio je turski telekomunikacioni regulator BTK.

Izvor: Beta

Petak, 21.03.2014.

07:28

Default images

BTK je ranije zatražio od Tvitera da povuče određene sadržaje i linkove sa mreže, ali je to izostalo, naveo je BTK na svom veb-sajtu, a preneo Rojters.

"Pošto nije bilo drugog izbora, pristup Tviteru je blokiran u skladu sa odlukom suda kako bi se izbegla moguća dalja viktimizacija građana", navodi se u saopštenju.

Tviter je u Turskoj blokiran kasno sinoć, samo nekoliko sati nakon što je premijer Redžep Tajip Erdogan zapretio da će ukinuti tu društvenu mrežu zbog toga što baca svetlo na optužbe za korupciju u njegovom najužem krugu, koje su se proteklih nedelja proširile po društvenim mrežama, preneo je AFP.

"Mi ćemo ukinuti Tviter. Nije me briga šta kaže međunarodna zajednica. Oni će videti snagu turske republike", izjavio je Erdogan na preizbornom skupu u provinciji Bursa na zapadu Turske. Nekoliko sati nakon toga, korisnici Tvitera u Turskoj prijavili su brojne prekide u radu te društvene mreže.

Neki korisnici, koji su pokušali da otvore veb-sajt Twitter.com, naišli su na saopštenje, očigledno od Turskog telekomunikaconog regulatora u kojem se citiraju četiri naloga suda kao osnova za blokiranje sajta.

Kompanija Tviter saopštila je da razmatra izveštaje da je njen servis zabranjen u Turskoj, preneo je Rojters. Ta internet kompanija je potom objavila poruku na svom servisu, savetujući korisnicima u Turskoj da mogu da šalju "tvitove" koristeći tekstualne poruke na mobilnom telefonu.

Udruženje Internet izdavača, koje predstavlja Internet i medijske kompanije, saopštilo je da je to pokušaj "uništavanja slobode izražavanja", prenosi AFP. "Premijer koji ima moć da ukine Tviter biće potvrda diktature", navedeno je u saopštenju koje su objavili lokalni mediji.

U Turskoj, koja ima više od 10 miliona korisnika Tvitera, poslednjih godina blokiran je prisup hiljadama sajtova.

Predsednik na Tviteru osudio zabranu

Uprkos zabrani, veštiji korisnici interneta uspeli su da zaobiđu zabranu i objavljuju komentare na toj mreži, kritikujući ovu odluku premijera, a među njima je bio i predsednik Turske Abdulah Gul.

"Ne možemo da podržimo potpunu blokadu društvenih mreža. Nadam se da ova situacija neće trajati dugo", napisao je šef države.

Gul se i prethodnog meseca protivio namerama premijera Erdogana kada je pretio zabranjivanjem rada mrežama Fejsbuk i Jutjub.

"Kao što sam i ranije govorio, nemoguće je u potpunoti blokirati tehnički pristup društvenim platformama poput Tvitera", ponovio je danas šef države. On je kazao da se blokada može primeniti samo na sajtove čiji rad je predmet sudskih istraga.

Glavna opoziciona stranka Republikanska narodna partija i Advokatska komora obratili su se danas pravosuđu kako bi izdejstvovali odlaganje
zabrane Tvitera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: