"Rasizam u Srbiji nije iskorenjen"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorila povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma da rasizam u Srbiji još nije potpuno iskorenjen.

Izvor: B92

Petak, 21.03.2014.

11:20

Default images

To potvrđuje i činjenica da građani Srbije, ali i predstavnici organa javne vlasti još imaju veliku distancu prema Romima, iako su svesni činjenice da su Romi najdiskriminisanija društvena grupa, kaže se u saopštenju.

"U prilog tome govore i protesti i incidenti koji su se prošle godine događali zbog doseljavanja Roma u Zemun Polju i Resniku, a bili smo i svedoci ksenofobičnih izjava i napada usmerenih na azilante", navedeno je u saopštenju.

Od ukupnog broja pritužbi za diskriminaciju na osnovu nacionalne pripadnosti, koje su povereniku podnete prošle godine, više od trećine podneto je zbog diskriminacije na osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini.

U pojedinim školama prisutna je segregacija romske dece, nije rešen problem stanovanja Roma, a neadekvatni uslovi stanovanja i život u neformalnim naseljima znatno otežavaju pristup drugim ekonomskim i socijalnim pravima.

Poverenica izražava duboku zabrinutost zbog ovakvih pojava i apeluje na nadležne državne organe da odlučno reaguju u slučajevima rasne diskriminacije.

Takođe, poziva osobe koje su diskriminisane na rasnoj osnovi da podnose pritužbe povereniku za zaštitu ravnopravnosti i podseća da je stručna služba poverenika prošle godine obišla 16 gradova i opština Srbije u kojima postoje romska naselja i nevladine organizacije koje se bave pitanjima romske populacije radi približavanja svog rada Romima koji žive na teritoriji cele Srbije.

Poverenica apeluje i na građane da reaguju u svim slučajevima rasne diskriminacije i da ne ignorišu ovaj veliki društveni problem, jer samo zajedničkim naporima celokupnog društva može se ostvariti ravnopravnost i jednakost svih, bez obzira na rasu, nacionalnu pripadnost, ili bilo koje drugo lično svojstvo, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: