Dan protiv rasne diskriminacije

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije.

Izvor: B92

Petak, 21.03.2014.

00:32

Default images

Taj dan se obeležava u znak sećanja na 21. mart 1960. godine kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

Mnogim demonstrantima, koji su učestvovali u mirnim protestima u sirotinjskom naselju 50 kilometara južno od Johanesburga 21. marta 1960. godine, policija je pucala u leđa dok su bežali.

Ubijeno je 69, a ranjeno najmanje 180 učesnika demonstracija, organizovanih zbog tada novog zakona, prema kojem su samo crnci bili dužni da u svakom trenutku imaju pri sebi lična dokumenta.

Nijedan policajac nije osuđen za ta ubistva.

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije proglasile su Ujedinjene nacije 1966. godine.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da su kvalitetno obrazovanje i dosledna primena antidiskriminacionih propisa najbolji lekovi za eliminaciju rasne diskriminacije, kao i da rasnoj diskriminaciji najviše pogoduje siromaštvo.

Nevladina organizacija Žene u crnom na Trgu Republike u Beogradu organizovaće akciju solidarnosti "Stop rasizmu. Solidarnost sa azilantima!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: