EU ne insistira na stavu BG o Krimu

Suprotno izjavama da stav Srbije prema Ukrajini mora da bude identičan stavu Brisela, nezvanično se može čuti da je vladi preneto da takvog insistiranja nema.

Izvor: B92

Petak, 21.03.2014.

16:55

Default images

Jedina što bi za Brisel bilo neprihvatljivo jeste otvoreno stajanje na stranu Rusije, kažu izvori B92.

Direktor političke fondacije Konrad Adenauer kaže da je za EU u ovom trenutku najvažnije da obezbedi zajednički stav 28 članica o ukrajinskoj krizi.

On veruje da u Evropi postoji razumevanje za delikatnu poziciju Srbije koja ima veze i sa Rusijom i sa Unijom.

"Srbija bi potezom na koji se odlučila Crna Gora mogla da postigne neki poen, jer bi pokazala solidarnost sa Evropskom unijom. Istovremeno, mislim da u Briselu postoji svest o situaciji u Srbiji, da znaju za izgradnju gasovoda sa Rusijom i za ekonomsku situaciju u zemlji. Nema, dakle, nikakve obaveze, ipak, ova situacija pokazuje da će Srbiji sve teže biti da ostane neutralna. Što bude bliža članstvu u EU, biće i veća očekivanja od Beograda da bude konstruktivan i da sarađuje sa članicama Unije", kaže za B92 Henri Bone, direktor fondacije.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kaže da je Vlada Srbije obaveštena o zaključcima Evropskog saveta u vezi sa krizom u Ukrajini.

Srbija se neće izjašnjavati o crnim listama na koje je Evropska unija stavila bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i njegove saradnike, jer je vlada u "tehničkom kapacitetu", saopšteno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Srbija neće slediti Crnu Goru i Albaniju, čije su se vlade pridružile evropskim sankcijama protiv Janukoviča i njegovih saradnika. Tako je saopšteno iz MSP, sa napomenom da tehnička vlada ne može komentarisati aktuelna politička dešavanja u svetu. Ambasador Rusije u Srbiji preneo je ministru Ivanu Mrkiću poruku ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u vezi sa krizom u Ukrajini. Isto je učinio i šef delegacije EU.

"Ja sam ga obavestio o stavovima EU o ovoj teškoj krizi", potvrdio je Davenport. Davenport je izjavio danas u Novom Sadu da EU od Srbije očekuje da shvati ozbiljnost krizne situacije u vezi sa Ukrajinom.

"Očekujemo da Srbija shvati ozbiljnost pretnji miru povodom te krize", rekao je Davenport na panel-diskusiji o odnosima Srbije i EU posle otvaranja pregovora i početka nove etape u procesima evrointegracija naše zemlje.

Situacija u Ukrajini je veoma ozbiljna, naglasio je Davenport i dodao da se u EU očekuje "da zemlje kandidati za članstvo podržavaju stavove EU što se tiče spoljne politike".

Evropska unija, dodao je on, želi da ti problemi u vezi sa Ukrajinom budu rešeni na miran način, a "jasno je, takođe, da je sada, nažalost, ponašanje ruske strane u Ukrajini neprihvatljivo".

Napominjući da EU očekuje da Srbija, kao zemlja koja će predsedavati OEBS-u sledeće godine, shvati ozbiljnost te krizne situacije, Davenport je rekao da je o tom problemu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i, kako je dodao, misli da on deli veliku zabrinutost EU zbog te krize.

U vezi sa postojanjem specijalnih odnosa Srbije i Rusije, Davenport je ocenio da to nije nikakav izuzetak, jer kako je rekao, i druge članice EU imaju tradicionalno dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

"Sporazum Srbije sa Ruskom Federacijom o specijalnim trgovinskim odnosima ima veoma važnu ulogu i ja lično ne vidim nikakav razlog zbog čega Srbija ne bi mogla da sa Ruskom Federacijom razvija pozitivne i konstruktuvne odnose u svim oblastima", rekao je Davenport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

252 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: