Sarkozi: Diktatura u Francuskoj

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi gnevno je reagovao na optužbe za korupciju, upoređujući Francusku sa diktaturom.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2014.

23:37

Default images

Sarkozi (59) se našao u centru sve zamršenijeg niza skandala koji su kulminirali ovog meseca, optužbama u štampi da je pokušao da utiče na pravosuđe, što se saznalo iz navodnih delova prisluškivanih telefonskih razgovra bivšeg predsednika i njegovog advokata, navodi AFP.

On je do sada ćutao i nije se oglašavao u javnosti povodom skandala, a mnogi smatraju da je objavljivanje delova njegovih telefonskih razgovora ove nedelje definitivno uništilo svaku šansu da ostvari svoje ambicije i vrati se u politiku na predsedničkim izborima 2017.

"Mislim da je sada moja dužnost da prekinem ćutanje. Ako to uradim, to će biti zato što su svi principi naše republike pogaženi nečuvenim nasiljem i odsustvom skrupula bez presedana", napisao je Sarkozi u listu "Figaro".

U emotivnom "pismu Fracuzima", on je uporedio prisluškivanje njegovih telefona sa diktatorskim metodama, oštro je kritikovao informacije koje su procurele u javnost, rekavši da je taj čin bio politički motivisan, negirao je krivicu za korupciju u nekoliko istraga koje se vode protiv njega i rekao da nema nikakvu želju da se vrati u politiku.

"Ko je predao ove dokumente kada nijedan advokat nema pristup proceduri? Dokumente su imali samo sudije ili policajci... Da li su oni iznad zakona i pravosudne tajnosti?", rekao je on, komentarišući to što su list "Mond" i sajt Medijapart objavili delove njegovih telefonskih razgovora.

On je, takođe, izrazio sumnju u istinitost tvrdnji ministara pravde i unutrašnjih poslova da nisu znali za prisluškivanje telefona.

Ističući da su njegove telefone prisluškivale sudije, u nadi da će pronaći dokaze, Sarkozi je rekao: "Ovo nije scena iz veličanstvenog filma 'Životi drugih' o Istočnoj Nemačkoj i aktivnostima Štazija (zloglasne državne bezbednosti). To nisu postupci diktatora protiv protivnika. Ovo je Francuska".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: