EU šalje posmatrače u Ukrajinu?

EU razmatra mogućnost da što pre pošalje nekoliko stotina međunarodnih posmatrača u Ukrajinu, izjavio je u Briselu diplomata koji nije želeo da bude imenovan.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2014.

21:38

Default images

Ta inicijativa bi ponovo uverila "ostatak sveta i druge države susede Ukrajine, da nijedna manjina danas nije progonjena, da nema pogroma u Ukrajini, iako je tako navedeno u pojedinim člancima i političkim deklaracijama", izavio je taj diplomata, preneo je AFP.

Misija bi trebalo da bude poslata "što pre" i izvan normalnog okvira Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), naveo je diplomata i objasnio da je to zbog toga što je Rusija, inače članica OEBS, uložila veto na slanje posmatrača ili je postavljala nepihvatljive uslove.

"Ideja je da se posalje misija u kojoj bi bilo nekoliko stotina ljudi koji bi bili razmešteni u svim delovima Ukrajine pod okriljem EU, koji bi posvedočili da nema legitimnih razloga za vojnu intervenciju na terenu", rekao je neimenovani diplomata u Briselu.

O ovoj ideji će biti reči tokom dvodnevnog samita šefova država i vlada zemalja članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: