"Rusija ključna za međunarodni mir"

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, rekao je danas da tenzije između Ukrajine i Rusije predstavljaju veliki rizik za same te zemlje i šire i pozvao na uzdržanost.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.03.2014.

15:35

Default images

"Istakao sam da sve strane streba da se uzdrže od bilo kakve ishitrene ili provokativne akcije, koja bi mogla da pogorša ionako veoma napetu i veoma nestabilnu situaciju. Oštra retorika može da dovede do širenja tenzija i mogućih pogrešnih procena, kao i opasnih kontrareakcija", rekao Ban posle sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

Ban je istakao da po svaku cenu treba sprečiti delovanje radikalnih elemenata.

Posle sastanka koji je trajao više od sat vremena, Ban je susret nazvao veoma produktivnim i konstruktivnim i dodao: "Rusija je ključna u održanju međunarodnog mira i bezbednosti - nigde više nego u ovom regionu".

"Postoje u istoriji trenuci kao što je ovaj, kad mali incident može brzo da dovede do toga da situacija izmakne bilo čijoj kontroli. Ključan je iskren i konstruktivan dijalog između Kijeva i Moskve", naglasio je Ban.

"Jasno je da smo na prekretnici... Moramo da upotrebimo svako diplomatsko sredstvo kojim raspolažemo da razrešimo ovu krizu, koja ima ozbiljne političke i ekonomske posledice", rekao je Ban novinarima.

"Učiniću sve što je u mojoj moći da pomognem obnovi dobrih odnosa Ruske Federacije i Ukrajine - dve prijateljske zemlje i dve članice UN od osnivanja", poručio je generalni sekretar.

Generalni sekretar svetske organizacije istakao je da je Rusija jedan od svetskih lidera i značajnih međunarodnih aktera i zahvalio Putinu na mogućnosti da se s njim lično sastane, iako su ovih dana više puta razgovarali telefonom.

Kako prenosi Itar-Ta s, Ban je istakao da je Putin jedan od najznačajnijih partnera Ujedinjenih nacija i lider koji je uporno pozivao na rešavanje međunarodnih sporova u okviru Povelje UN.

Ban je razgovarao i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, kojem je takođe poručio da će UN pomoći u normalizaciji situacije u Ukrajini, u interesu dugotrajne stabilnosti.

Lavrov je tom prilikom izrazio duboku zabrinutost zbog "brojnih slučajeva kršenja prava Rusa na istoku i jugoistoku Ukrajine", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je Banu rekao da "radikalne grupe" podstiču rast tenzija u Ukrajini "uz prećutni pristanak vlasti u Kijevu".

Ban će sutra posetiti i Kijev kako bi u iznalaženju mirnog rešenja ohrabrio sve strane umešane u krizu vezanu za Ukrajinu i region Krima, za koji zapadne zemlje tvrde da ga je Rusija nezakonito pripojila svojoj teritoriji.

Banov glavni zadatak je da pokrene direktan dijalog između Moskve i Kijeva kako bi bile usaglašene konkretne mere koje će utrti put ka diplomatskom rešenju, rekao je njegov portparol Farhan Hak.

Generalni sekretar UN će u Kijevu razgovarati sa vršiocem dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandrom Turčinovom, premijerom Arsenijem Jacenjukom i drugim zvaničnicima.

Otkako je izbila kriza u Ukrajini, generalni sekretar i drugi zvaničnici UN konstantno pozivaju na rešenje koje bi bilo vođeno načelima Povelje svetske organizacije i koje bi uvažavalo jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: