Mali: Još se ne zna gradonačelnik

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali izjavio je da u ovom trenutku ne može da odgovori ko će biti gradonačelnik Beograda.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.03.2014.

19:26

Default images

Mali objašnjava da to pre svega zavisi od stava Srpske napredne stranke da definiše na koji način će i kako ući u eventualne koalicije.

''Izbori su prošli, svi smo svesni rezultata i u ovom trenutku je na stranačkim organima, prevashodno na SNS-u, da definiše na koji način će i kako ući u eventualne koalicije i ko će de fakto biti gradonačelnik grada Beograda'', rekao je u Beogradskoj hronici na RTS-u Mali.

On je rekao da ima vremena za to i objasnio da od trenutka kada izbori budu proglašeni, čim izađe u Službenom glasniku, ima dva meseca do konstitutivne sednice Skupštine grada i još mesec dana do izbora gradonačelnika i članova veća.

''To je maksimalan period, od danas ili sutra pa u naredna tri meseca da svi organi grada budu konstituisani'', rekao je Mali i izrazio nadu da će to biti što brže kako bi grad mogao da profunkcioniše normalno.

Ukazujući da to zavisi prevashodno od stava SNS-a, on je objasnio da u Skupštinu grada ulaze sve stranke koje imaju dovoljan broj odbornika, odnosno koje su prošle na izborima, a da je stvar eventualnih koalicionih sporazuma ko će ući u samo gradsko veće.

Na konstataciju da se u staroj Jugoslaviji tvrdilo da je mesto gradonačelnika prestonice po hijarahiji treće u državnoj upravi, Mali je rekao da je Beograd grad u kome živi skoro dva miliona stanovnika i daje trećinu bruto društvenog proizvoda Srbije.

''Sigurno je tu negde. Ipak, da li je treći, četvrti ili peti manje je bitno koliko je bitno da je Beograd bio motor razvoja Srbije i tako treba da ostane. Što brže i jače krenemo da razvijamo Beograd, naravno uz ostale regione i gradove, tako će Srbija ići napred'', rekao je Mali.

Srpska napredna stranka je, prema konačnim rezultatima Gradske izborne komisije, koji su saopšteni u ponedeljak, u Beogradu osvojila 43,62 odsto glasova, odnosno 63 mandata u gradskom parlamentu koji ima 110 odbornika.

U skupštinu grada ulaze još tri stranke - Demokratska stranka sa 22 odbornika, jer je osvojila 15,7 odsto glasova, koalicija SPS-PUPS-JS sa 16 odbornika (11,49 odsto glasova) i Demokratska stranka Srbije sa devet odbornika (6,39 odsto glasova). Sve ostale stranke ostale su ispod cenzusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: