Sirija uklonila polovinu oružja

Sirija je uklonila skoro polovinu arsenala svog hemijskog oružja, uključujući celokupne zalihe smrtonosnog iperita, potvrdili svetski posmatrači.

Izvor: B92

Sreda, 19.03.2014.

20:57

Default images

Međunarodna Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopštila je da su tokom prošle nedelje iz sirijske luke Latakija isplovila dva broda, norveški i danski, noseći opasni teret na uništavanje izvan Sirije, prenela je agencija AFP.

Iperit je jedini bojni otrov koji je Sirija mogla da koristi bez mešanja sa drugim hemikalijama, pa je zbog toga svrstan medju potencijalno najopasnije i kompletno iznet iz zemlje, koja ima rok do 30. juna da se oslobodi preostalih zaliha hemijskog oružja.

Ovaj rok utvrdjen je dogovorom SAD i Rusije koji je proistekao iz potrebe da se spreči vojna intervencija SAD u Siriji, nakon što su registrovani smrtonosni napadi hemijskim oružjem izvan Damaska, kao i da se izbegne njegova dalja upotreba.

Sirija je prekoračila rok za uništenje komponenti nervnog gasa sarina, pa je umesto da se do 1. marta oslobodi celokupne količine, zasad uklonila 93 odsto rezervi, a do 15. marta je trebalo da uništi sve pogone za proizvodnju hemijskog oružja, ali to još nije učinjeno.

Sirijske vlasti dopremaju tovare popisanog hemijskog oružja u Latakiju, odakle se hemikalije ukrcavaju na zapadne brodove koji ih prenose na američki brod "Kejp Rej" gde se uništavaju tokom 90 dana u procesu potpomognutom hidrolizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: