Izreal se sprema za napad na Iran?

Izraelski list " Haarec" piše da se vojska te zemlje priprema za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja, uprkos pregovorima Irana i Zapada.

Izvor: B92

Sreda, 19.03.2014.

16:31

Default images

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Moše Jaalon naredili su armiji da nastavi pripreme za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja, uprkos pregovorima Irana i Zapada, piše "Haarec", pozivajući se na nedavne izjave visokih vojnih oficira.

Uz to se navode i troškovi od najmanje 2,89 milijardi dolara (10 milijardi šekela).

Članovima Kneseta, izraelskog parlamenta, koji su prisustvovali sastanku parlamentarnog odbora o planovima izraelske armije, rečeno je da će 10 do 12 milijardi šekela odbrambenog budžeta biti usmereno ove godine za pripreme udara na Iran, što je približno ista suma izdvojena prošle godine.

Neki poslanici su pitali zamenika šefa izraelske armije general majora Gadija Ajzenkota i zvaničnika iz direkcije za planiranje, brigadnog generala Agaja Jehezkela, da li smatraju opravdanim da se toliki novac ulaže u pripreme, rekli su poslanici prisutni na sastanku, tražeći da im se ne pominje ime.

Oni su naveli i da su neki poslanici pitali da li su privremeni sporazum između Irana i šest svetskih sila u novembru prošle godine i nastavak pregovora o konačnom sporazumu naveli izraelsku vojsku na neke izmene u pripremama.

Predstavnici vojske su odgovorili da su dobili jasne direktive od vladinih zvaničnika, misleći na Netanijahua i Jaalona, da nastave pripreme za mogući nezavisni udar Izraela, bez obzira na pregovore.

Vojni portparol i kabinet premijera odbili su da odgovore na pitanje "Haareca" o tome.

Otkako je postignut privremeni sporazum, Netanijahu je isticao da taj dokument ne obavezuje Izrael. U poslednjih nekoliko nedelja on je pojačao retoriku u odnosu na iransko pitanje i ponovo nagoveštava pretnje mogućim unalateralnim izraelskim udarom.

"Moji prijatelji, verujem da se dopuštenjem da Iran da obogaćuje uranijum, otvaraju vrata poplava", rekao je Netanijahu na sastanku proizraekslog lobija u SAD početkom marta. On je dodao: "To se ne sme desiti. I mi ćemo osugurati da se to ne desi".

Jaalon je nedavno na Univerzitetu Tel Aviv nagovestio da podržava takav udar u skladu sa procenom da administrcija američkog predsednika Baraka Obame to neće učiniti.

"Mislimo da bi Sjedinjene Države trebalo da predvode kampanju protiv Irana," rekao je Jaalon, dodavši da su SAD ušle u pregovore s tom zemljom i da u toj stvari Izraelci "moraju da se ponašaju kao da niko nema da brine za nas, nego mi sami".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: