Palestinci: Tražićemo priznanje

Palestinci su zapretili da će obnoviti kampanju za međunarodno priznanje u UN, ako Izrael odustane od planiranog oslobađanja palestinskih zatvorenika.

Izvor: B92

Sreda, 19.03.2014.

14:36

Default images

Izrael se obavezao da će na osnovu dogovora o obnovi pregovora o miru, krajem jula prošle godine, osloboditi u fazama 104 Palestinca iz izraelskih zatvora.

Poslednja faza bila je planirana za 29. mart, ali je izraelska strana nedavno nagovestila da taj plan neće ispuniti.

Glavni izraelski pregovarač, ministarka pravde Cipi Livni, rekla je u utorak da se Izrael nikada nije obavezao na oslobađanje i da ono umnogome zavisi od napretka u pregovorima.

Međutim, napretka nije bilo i u predviđenom roku, do kraja aprila neće biti postignut mirvni sporazum.

Izrael zato teži nastavku pregovara posle tog roka.

Palestinski zvaničnik Nabil Šaat rekao je danas da će Palestinci momentalno obnoviti kampanju u UN ako Izrael ne ispuni plan.

Palestinci su zamrzli te napore u okviru dogovora o povratku za pregovarački sto, kome su posredovale SAD.

"Mi ne podnosimo zahteve agencijama UN i Izrael se obavezao da pusti 104 zatvorenika. To je bio dogovor. Ako ga Izrael prekrši, mi ćemo takođe," rekao je Šat.

Oko 5000 Palestinaca zatočeno je u izraelskim zatvorima. Palestinci ih smatraju herojima u borbi za nezavisnost, a Izrael ih zove teroristima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: