Tajvan:Studenti okupirali parlament

Oko 200 studenata i aktivista upalo je danas u Parlament Tajvana u znak protesta zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom za koji tvrde da je nepravedan.

Izvor: Beta

Sreda, 19.03.2014.

11:07

Default images

Studenti su blokirali salu u kojoj zasedaju tajvanski poslanici, a policija je bezuspešno pokušala da istera demonstrante.

Osnovni zahtev studenata i aktivista jeste povlačenje predloga sporazuma. Oni kažu da vladajuća stranka Kuomintang pokušava da na silu izdejstvuje usvajanje sporazuma.

U znak protesta zbog tog sporazuma dvojica poslanika opozicione Demokratske napredne stranke su nedavno stupila u štrajk glađu.

Ta stranka pozvala je svoje pristalice na demonstracije u petak, za kada je zakazana plenarna sednica parlamenta.

Tajvan se otcepio od Kina poštu su njom tokom građanskog rata 1949. godine zavladali komunisti. Vojne snage Kuomitanga, poražene u Kini, pobegle su na to ostrvo i otcepile ga.

Sporazum o ekonomskoj saradnji Tajvana i Kine potpisan je 2010, čime je otvoren put normalizaciji odnosa, mada dve strane nisu uspostavile zvanične odnose.

Njihovi odnosi su se poboljšali 2008. godine kada je za predsednika Tajvana izabran Ma Jing-Đeu koji nastoji da uspostavi dobre odnose s Pekingom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: