“Fakulteti odlučuju o školarinama“

O povećanju školarina odlučuju fakulteti, a ne Senat Beogradskog univerziteta, kaže rektor BU Vladimir Bumbaširević.

Izvor: B92

Sreda, 19.03.2014.

17:57

Default images

On je izjavio da je jedna grupa studenata dostavila primedbe na povećanje školarina, ali da ih Senat nije uvećao, jer školarine mogu da povećavaju fakulteti na svojim savetima.

''To je predlog koji je poslat Ministarstvu prosvete. Čeka se odgovor ministarstva i onda će saveti fakulteta doneti konačnu odluku", rekao je Bumbaširević novinarima nakon sednice Senata odgovarajući na pitanje da li je dobijen dopis od studentske organizacije koja traži da fakulteti ne povećaju školarinu.

Komentarišući da se neki studenti žale i na Bolonju, rektor je naveo da Bolonja ima svojih prednosti, ali da svaki program studiranja može da se poboljšava, pa tako i programi koji su doneti u okviru tog procesa.

''Ono što je pozitivno za bolonjski proces, a što se često zaboravlja, je da je prolaznost studenata bolja jer je na neki način revidirano gradivo i smanjena količina podataka koje studenti treba da nauči tokom jedne školske godine'', rekao je Bumbaširević dodajući da mane možda postoje u primeni.

On je istakao i da su studenti imali primedbe na broj ispitnih rokova i studiranje i po starom sistemu.

"Na nekim fakultetima procenat studenata koji godišnje prolazi iz godine u godinu je značajno veći. Na Medicinskom fakultetu, koji traje šsest godina, između 50 i 60 odsto studenata, koliko upiše studije, iste i završi posle šest godina što je svakako veći uspeh", rekao je Bumbaširević.

Inače, protekle sedmice deo studenata zauzeo je jednu od prostorija Rektorata Univerziteta u Beogradu na Studentskom trgu, tražeći besplatno školovanje.

Studenti koji su prenoćili u zgradi Rektorata na Studentskom trgu, okončali su protest upozorenja, ali su najavili da će nastaviti štrajk ako fakulteti ne odustanu od povećanja školarina.

Mediji su preneli i da studenti traže da se momentalno ukine odluka o poskupljenju školarine i ako se to ne uradi, 4. aprila će održati protestnu kampanju protiv Bolonjskog sistema.

Predstavljeni predlozi diploma na engleskom jeziku

Savet Univerziteta u Beogradu predstavio je danas predloge obrazaca i izgleda diploma o završenom zajedničkom studijskom programu koji izvode dva fakulteta u sastavu Univerziteta i diploma i indeksa na engleskom jeziku koje će proslediti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na usvajanje.

"Postoji pravilnik o sadržaju javnih isprava koje donose i izdaju visokoškolske ustanove gde je definisan kako izgleda obrazac, odnosno koje elemente sadrži svaki obrazac diplome. Svaki univerzitet definiše vizueni izgled takvih obrazaca, međutim u tom pravilniku nisu postojali obrazci za sve studijske programe koje imamo.", rekla je prorektor Nada Kovačević.

Navodeći da je univerzitet u Beogradu klasičan, a ne integrisan univerzitet, ona je kao primer navela da postoje studijski programi koje zajednički izvode dva fakulteta Univerziteta, a da za takve slučajeve nije postojao obrazac diplome.

"Sada smo napravili jedan takav obrazac diplome i poslaćemo ga ministarstvu sa predlogom da se izvrše izmene i dopune pravilnika'', rekla je Kovačević dodajući da u pravniku postoji obrazac kada studijski program realizuju dva fakulteta različitih univerziteta.

Prema njenim rečima, obaveza je i da su izdaju diplome na engleskom što je sada pripremljeno i što će, takođe, biti prosleđeno ministarstvu.

"To je značajno jer se neki opšti elementi moraju na isti način prevoditi'', rekla je Kovačević dodajući i da je neophodno i obrazac indeksa prevesti na engleski ako hoćemo da imamo strane studente.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević složio se da će to olakšati i akreditaciju u inostranstvu domaćih fakulteta.

On je naveo i da internacionalizacija Univerziteta u Beogradu u planu od njegovog osnivanja.

''Univerzitet u Beogradu je uvek sarađivao sa drugim univerzitetima iz sveta i bio je aktivan u razvijanju saradnji. Ovog puta smo želeli da donesemo strategiju i kao jedan poseban dokument u kome bi bili jasno stavljeni ciljevi i šta želimo da postignemo'', rekao je Bumbaširević.

On je istakao da se internacionalizacija univerziteta ne podrazumeva samo saradnju sa drugim univerzitetima u razmeni studenata i nastavnika, već i razvijanje zajedničkih programa i privlačnije stranih studenata da studiraju na Univerzitetu u Beogradu.

Kada je u pitanju rangiranje Univerziteta, Bumbaširević je rekao da je pitanje da li će Univerzitet, ove godine, sam morati da pošalje aplikaciju za Šangajsku listu ili će to oni sami uraditi.

''Pitanje je da li ćemo i ove godine morati da aplikujemo ili će to oni automatski raditi. To još ne znamo'', rekao je Bumbaširević dodajući da jedna od lista na kojima se Univerzitet nije pojavljivali na pravi način QS po prvi put traži podatke sobzirom da je Univerzitet rangiran na različitim lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: