DSS hoće sa SNS u Beogradu?

Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije spremaju se za koaliciju u novom sazivu Skupštine grada Beograda i novoj gradskoj vlasti, saznaje Danas.

Izvor: B92

Sreda, 19.03.2014.

22:38

Default images

Kako je ovom listu rečeno iz više izvora, SNS je DSS-u postavila uslov da koaliciju na nivou Beograda mogu formirati ukoliko DSS napusti koaliciju sa Demokratskom strankom u gradskoj opštini Čukarica.

Prema Danasovim saznanjima, DSS je to prihvatila, napustila demokrate i prekomponovana vlast u toj beogradskoj opštini, na čijem je čelu bio Zoran Gajić iz DS. Prekomponovanjem je DSS prišla SNS i formirale su novu većinu, dok je DS ostala u opoziciji. Ovim su stvoreni uslovi za saradnju dve stranke u Skupštini grada.

Andreja Mladenović, predsednik Gradskog odbora DSS, međutim, tvrdi za Danas da još nije bilo razgovora sa naprednjacima o formiranju gradske vlasti, mada je potvrdio dešavanja u Čukarici.

"Čukarica je jedno, a vlast u Beogradu je drugo. To je samo jedna opština, tačno je da smo učestvovali u prekomponovanju, ali to ne znači automatski da ćemo učestvovati i u vlasti na nivou Grada“, istakao je Mladenović za Danas.

Upitan da li je prekomponovanje opštinske vlasti uslov SNS za formiranje koalicije u Beogradu, odnosno zbog čega je sada došlo do promene vlasti na toj beogradskoj opštini, Mladenović kaže da on "to ne bi tako tumačio“.

"Ja sam vam rekao stav stranke, a vi sad to tumačite kako želite. Ako dobijemo poziv SNS za formiranje vlasti u Beogradu, DSS će, u skladu sa stranačkom procedurom, doneti odluku. Rano je o tome govoriti“, istakao je Andreja Mladenović.

Prema rečima Nikole Nikodijevića, člana Privremenog organa vlasti u Beogradu ispred SPS, poziv SNS za formiranje gradske vlasti još nije stigao. "Od izbora je prošlo tek nekoliko dana. Mi u SPS još razgovaramo, pre svega, o izbornim rezultatima, o tome kako smo mi na ovim izborima prošli. Nismo još razgovarali o koalicionim partnerima, ni zvanično ni nezvanično. S obzirom na to da su rezultati apsolutno jasni, da je SNS osvojila apsolutnu većinu, sledeći potez je na stranci koja je pobedila na izborima, ne na nama“, kazao je Nikodijević za Danas.

Kako je naglasio, SPS je do sada vrlo korektno sarađivao sa SNS, pre svega u Privremenom organu. „Razgovaraćemo o budućoj koaliciji ako za tim bude potrebe i prilike. Ne bih se sada bavio time. Šta će biti sutra, to ćemo videti. Mi nismo ni sa kim još razgovarali. Mi smo u Beogradu osvojili 20.000 više glasova nego na prethodnim izborima i zbog toga smo zadovoljni. U narednim danima sve će biti jasnije“, zaključio je Nikola Nikodijević.

Procedura

Beograd bi, prema zakonskoj proceduri, novog gradonačelnika trebalo da dobije najkasnije za tri i po meseca. Konačni rezultati izbora u Beogradu biće objavljeni do kraja nedelje u gradskom Službenom listu, posle čega Skupština grada mora da se konstituiše za najviše dva meseca, da bi, najkasnije mesec dana potom, bili izabrani gradonačelnik i Gradsko veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: