Koštunica podneo neopozivu ostavku

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica podneo danas neopozivu ostavku na stranačku funkciju."Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala."

Izvor: Beta

Sreda, 19.03.2014.

16:13

Default images

"Ovo je trenutak kada stranka prvi put u svojoj istoriji ne ulazi u Skupštinu Srbije. Zato je moja obaveza da se povučem i podnesem neopozivu ostavku na funkciju predsednika Demokratske stranke Srbije. Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala", navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

DSS na parlamentarnim izborima u nedelju nije prešla cenzus prvi put od osnivanja 1992. godine, a Predsedništvo DSS-a je na današnjoj sednici prihvtilo Košruničinu ostavku.

Kako je novinarima posle sednice Predsedništva rekao predsednik Omladine DSS-a Dragan Daničić, to telo je jednoglasno odlučilo da do izborne skupštine v.d. predsednika stranke bude dosadašnji potpredsednik Aleksandar Popović.

Daničić je rekao i da će izborna skupština DSS-a biti održana nakon izbora u Vojvodini.
Foto: Tanjug
Popović je, posle sednice, poručio da stranka ima budućnost, jer budućnost ima i njena ideja o političkoj neutralnosti Srbije.

"Budućnost Srbije je u političkoj neutralnosti, a ne u EU. Samim tim budućnost DSS je čvrsta i izvesna", rekao je Popović.

On je potvrdio da je Koštunica podneo neopozivu ostavku, ali da će ostati u stranci.
Foto: Tanjug
Koštunica je u svojoj ostavci ocenio da je DSS na martovske izbore "jedina izašla sa programom, kako političkim tako i ekonomskim, koji je trebalo da omogući privredni oporavak i razvoj zemlje, zaštitu državnih i nacionalnih interesa, kao i očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda".

"Taj srpski glas, u čijoj su osnovi naš dobro poznat kritički stav prema evropskim integracijama i ideja političke neutralnosti, izbornom voljom građana više neće moći da se čuje u Skupštini Srbije. Aposlutna većina je na izborima odlučila da Srbija pođe putem koji preti da je pretvori u neku vrstu kolonije Vašingtona i Brisela, i da ugrozi njenu slobodu", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, takav položaj Srbije neminovno će prouzrokovati njeno dalje komadanje, propadanje srpske privrede, porast nezaposlenosti i pad u dužničko ropstvo.

"Skoro polovina biračkog tela koja nije izašla na izbore podržala je, posredno i prećutno, ovakvu politiku, zasnovanu na gromoglasno ponavljanim lažnim obećanjima tokom kampanje u koju su uložena ogromna sredstva, i koja je bila obeležena otvorenim pretnjama, zastrašivanjem i podmićivanjem birača", naveo je predsednik DSS-a.
Foto: Tanjug
Koštunica je dodao da je stranka u takvim okolnostima uradila sve što je bilo u njenoj moći, pod uslovima koji su bili krajnje nenormalni i zapravo nemogući.

"Ipak, ako se srpski glas ne bude čuo u Skupštini Srbije, ima naših predstavnika u Skupštini Beograda, kao i u skupštinama drugih gradova i opština", naveo je predsednik DSS-a.

Dodao je da stranka treba da "sačuva sebe, svoju organizaciju i svoju politiku za neka buduća vremena, u kojima će, nažalost, i Srbiji i narodu biti još mnogo teže".

"Srbiji će tada glas Demokratske stranke Srbije, i glas drugih koji sa nama dele brigu o budućnosti Srbije, biti još potrebniji", naveo je Koštunica.

Prema njegovim rečima, imao je čast da tokom 22 godine predvodi stranku koja je učinila mnogo za dobrobit Srbije.

"Dok je DSS bila na vlasti donet je Ustav, zemlja se opredelila za vojnu neutralnost, započet je privredni oporavak, stabilizovane su institucije, oslobođeni mediji, a životni standard građana bio u osetnom usponu. Bilo je, naravno, i neuspeha, a najteži je svakako neprelazak cenzusa na upravo završenim izborima", naveo je Koštunica.

Predsednik DSS-a je zahvalio svima koji su sa njim sarađivali u stranci i ocenio da su se dosledno borili za ostvarenje državotvornih ciljeva i demokratskih vrednosti, opstajući i posle najtežih iskušenja.

Koštunica nije davao izvjave nakon završetka sednice Predsedništva, ali je novinarskim ekipama zahvalio na saradnji.

"Hvala vam na dosadašnjoj saradnji, hvala vam na svemu", kratko je rekao Koštunica predstavnicima brojnih medijskih ekipa, napuštajući prostorije stranke u Braće Jugovića u Beogradu.

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić novinarima je kratko rekao da je ostavka bila Koštunicina lična odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

274 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: