Talas samoubistava u Oranžu

U francuskoj telekom kompaniji Oranž, koja zapošljava oko 100.000 ljudi, od početka ove godine 10 zaposlenih je izvršilo samoubistvo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.03.2014.

21:41

Default images

Ovo je već alarmantan podatak, mada samoubistva u ovoj kompaniji nisu retkost, jer je tokom prošle godine ruku na sebe podiglo 10 zaposlenih, saopštila je Opsertvatorija za stres - organizacija zadužena za posmatranje uslova rada, a prenosi AFP.

Označivši kao "ozbiljnu uzbunu", organizacija koja prati radne uslove i nivo stresa, navodi da se glavni razlozi većine samoubistava u Oranžu vezuju za posao, odnosno uslove rada, stres i stah od gubitka radnog mesta.

Oranž, kompanija nekada poznata kao Francuski Telekom, ogromna je telekomunikaciona firma "pogođena talasom samoubistva", ukazuje AFP.

Najviše samoubistava dogodilo se između 2008. i 2009. kada je 35 zaposlenih sebi oduzelo život, nakon čega je šef Didije Lombar otišao sa rukovodećeg mesta.

Ovi događaji nameću dva najvažnija pitanja - o nivou stresa i o mendžmentu u francuskom Oranžu.

Kompanija je privatizovana još 2004. godine, nakon čega je usledilo restrukturiranje firme, ali i gubitak mnogih poslova.

Menadžment Oranža je potvrdilo da je bilo "nekoliko samoubistava" od početka ove godine i navelo da "svaki od ovih slučajva ima različiti kontekst".

Tim povodom u petak će se grupa posmatrača koji se bavi uslovima rada i nivoom stresa na poslu, sastati sa predstavnicima rukovodstva Oranža.

Udruženje zaposlenih još je prošlog meseca alarmiralo javnost povodom situacije u Oranžu, ističući u saopštenju da je glavni uzrok samoubustava - plan otpuštanja ljudi i neadekvatne nadoknade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: