NSA može da snimi sve pozive

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) stvorila je nadzorni sistem koji može da snima sve telefonske pozive u ciljanoj zemlji, piše “Vašington post”.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.03.2014.

21:14

Default images

Pozivajući se na neimenovane izvore koji direktno poznaju sistem kao i dokumenta koje je obelodanio bivši službenik Agencije Edvard Snouden, “Vašington post” navodi da se ciljani glas presretan upotrebom programa Mistik koji je počeo da se primenjuje 2009. uz program Retro kao alat za primenu.

Primena ovog programa 2011. dostigla je punu snagu, prenela je agencija Rojters.

Nadzorni sistem NSA koji je sposoban za snimanje "100 odsto telefonskih poziva ciljane zemlje" može da reprodukujete glasove bilo kog poziva bez potrebe da osoba bude identifikovana unapred radi nadzora, a nijedan drugi program, do sada, nije mogao da "proguta" celu telefonsku mrežu jedne zemlje.

Analitičari su preslušavali samo "delić od jedan odsto poziva", mada je apsolutni broj komunikacije pod sistemom nadzora bio visok.

Svakog meseca su na prerardu i dugoročno skladištenje upućivani ''milioni govornih isečaka ili "rezova" za preradu i dugoročno skladištenje, naveo je “Vašington post” ne objavljujući detalje koji bi mogli da se iskoriste za identifikaciju zemalja u kojima je sistem nadzora radio ili gde je bilo predviđeno njegovo koršćenje.

U saopštenju, portparol NSA Kejtlin Hajden odbila je da komentariše "konkretno navedene obaveštajne aktivnosti" Agencije, ali je navela da su "nove ili pretnje u nastajanju često skrivene unutar velikog i složenog sistema savremenih globalnih komunikacija".

Sjedinjene Američke Države moraju zbog toga da prikupe obaveštajne signale u "rasutom stanju u određenim okolnostima'' kako bi se utvrdila tačnosti pretnji, dodala je Hajden, a preneo “Vašington post”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: