“Krim legalno, Kosovo nelegalno”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da se ne može praviti paralela između situacije na Kosovu i Krimu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.03.2014.

18:49

Default images

Dodik kaže da je Kosovo nelegitimno proglasilo nezavisnost, prekršilo povelju UN i Rezoluciju 1244.

Predsednik RS je ukazao da ta rezolucija garantuje teritorijalni integritet Srbije, a na Kosovu nije bilo ni referenduma.

Odluku o nelegalnoj nezavisnosti Kosova je donela "grupa ljudi koja se proglasila skupšinom i nije pokrivala sve predstavnike sa čitavog Kosova".

"Da je Kosovo išlo procedurama kojim je išao danas Krim, ja bih izašao i rekao da je to pravo naroda na samoopredeljenje, jer želim da to pravo afirmišem za sve ljude i narode, pa naravno i ovde za Bošnjake, koji su 1991. godine želeli da afirmišu pravo na samoopređeljenje u uslovima odvajanja od Jugoslavije", rekao je Dodik, javila je agencija Fena.

On je podsetio da su se, upravo koristeći to pravo, Bošnjaci predstavili kao predstavnici čitave BiH, doveli do jednog stereotipa da se formira BiH, koja ima unutrašnje protivrečnosti i zato je došlo je rata.

Rat je okončan Dejtonskim sporazumom koji je, kako je rekao Dodik, precizirao strukturu BiH, jer je kao samo takva novokonstruisana mogla da preživi i da se kreće dalje.

BiH unitarnog karaktera sa većim ovlašćenjima Sarajeva nikada neće postojati, poručio je Dodik.

Kada je reč o situaciji na Krimu, predsednik Srpske je ponovio da je stav RS da je "narod Krima izašao na legitiman i demokratski referendum u skladu s međunarodnim pravom i poveljom UN o pravu naroda na samoopređeljenje".

"Čestitam demokratski i fer sprovedenom referendumu naroda Krima i na njihovoj odluci o nezavisnosti koju su odbrali, kao i današnjem sporazumu koji je postignut između Ruske Federacije i Krima, koji podrazumeva otpočinjanje procedure uključivanja Krima u okvir Ruske Federacije", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: