Kako je praćen Darko Šarić

Aleksandar Vučić izneo detalje lociranja Šarića: pratili ga, tajno snimali, pretresali objekte, prisluškivali i na kraju je poručio da se predaje 24. februara.

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2014.

13:04

Default images

Prvi potpredsednik Vlade je u otvorenom delu današnje sednice rekao da je u BIA bila formirana posebna radna grupa 13. juna 2013. koja je primenjivala najsloženije metode i sredstva kako bi bio otkriven i na kraju uhapšen najtraženiji begunac.

Te metode su podrazumevale, kako je rekao Vučić,: tajnu pratnju u zemlji inostranstvu nad pripadnicima klana i porodice Šarić 270 dana, stalni video nadzor objekata svih 270 dana, GPS sredstava za lociranje na 20 objekata, presretanje telefonskih, i/mejl i drugih internet komunikacija, za 15 lica, ukupno 75 mera...

"O nekim merama ne možemo, razumećete, da govorimo javno. Prislušna sredtsva na otvorenim i zatvorenim prostorima, ukupnop 51 put, tajni pretresi na različitim lokacijama, ukupno 25 puta, geografsko pozicioniraje putem telekomunikacionih uređaja, više od 300 puta, saradnička mreža u zemlji i inostranstvu, a angažovano je više od 20 saradnika", rekao je Vučić. Prema Vučićevim rečima, specijalni tim BIA sarađivao je sa najmanje 15 službi, a posebnu zahvalnost uputio je američkoj CIA.

Povodom spekulacija o lokaciji Šarićevog hapšenja, on je istakao da su agenti iz Srbije i Crne Gore boravili na prostoru trećih zemalja.

"Mi smo posle lociranja kompletnog kretanja i mreže Darka Šarića, u četiri zemlje Latinske Amerike. Posle toga smo krenuli u akciju razgovora unutar BIA kako i na koji načn da se ta akcija hapšenja sprovede. Posebno hvala Ministarstvu pravde Crne Gore, s kojima smo koordinisali sve akcije, u skladu sa potpisanim sporazumima", rekao je Vučić.

"Posle lociranja i očigledno jasnih dojava i shvatanja da je lociran, 24. februara, Vladi Srbije se javio branilac gospodina Šarića i ponudio bezuslovnu predaju svog klijenta, što smo mi prihvatili iz nekoliko razloga. Najpre da ne bi bilo odugovlačenja sa ekstradicionim postupkom, da bi se izbeglo krvoproliće i treće da se Darko Šarić nađe pred nadležnim državnim organima što pre“, rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade rekao je i da Šarić ne može da dobije status svedoka saradnika.

"Šta god pričao, ne može da dobije taj status, jer je prvooptuženi i odgovaraće za najteža krivična dela koja mu se stavljaju na teret", rekao je Vučić.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj akciji, uz napomenu da je obavljen veoma komplikovan posao. Međutim, istakao je Vučić, predstoji i ozbiljan postupak pred sudom.

"Nadam se da će pravosudni sistem Srbije u efikasnom i fer postupku doneti pravdu, koja će biti zadovoljena, da počinioci najtežih krivićnih dela budu kažnjeni, ili ako dokažu da nisu krivi, oslobođeni krivice", zaključio je Vučić.

Vučić je na kraju obraćanja čestitao aktuelnoj Vladi, ali se zahvalio i prethodnoj zbog rada na "slučaju Šarić".

"Čestitam i vama, predsedniče vlade, i svima u vladi što smo jedan veliki posao, koji je započet pre čeitri godine, završili i želim da se zahvalim ljudima iz prethodne vlade i (Miodragu) Rakiću", rekao je Vučić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: