Sankcije Rusima, Obama upozorava

Američki predsednik Barak Obama uveo je sankcije grupi od sedam ruskih i četiri ukrajinska zvaničnika nakon referenduma o pripajanju Krima Rusiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

15:09

Default images

Nešto ranije i EU je uvela sankcije za 21 ukrajinskog i ruskog zvaničnika.

U obraćanju novinarima u Beloj kući danas, ubrzo posle usvajanja ciljanih sankcija SAD protiv ruskih i ukrajinskih zvaničnika, Obama je upozorio Rusiju da su SAD spremne da uvedu dodatne sankcije zbog situacije oko Ukrajine ali i dodao je i dalje moguće diplomatsko rešenje te krize.

Američki predsednik je rekao da će nove provokacije samo više izolovati Rusiju i smanjiti njen uticaj u svetu kao i da će međunarodna zajednica nastaviti da bude solidarna u odbacivanju svakog kršenja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine.

"Nastavak ruske vojne intervencije u Ukrajini samo će povećati diplomatsku izolaciju Rusije, a njena ekonomija će još više da pati", upozorio je Obama.

"Mislim da još postoji način da se situacija reši mirnim putem, na način koji odgovara interesima i Rusije i Ukrajine", dodao je on.

Takvo rešenje bi podrazumevalo vraćanje ruskih snaga u njihove baze na Krimu, podrška slanju dodatnih posmarača u Ukrajinu i uspostavljanje dijaloga između Moskve i ukrajinske vlade, rekao je on.

Među sedam osoba čija je imovina zamrznuta u SAD, jesu potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta federacije Valentina Matvjenko, dva savetnika ruskog predsednika Vladimira Putina kao i dva poslanika ruske Dume.

Sankcije su takođe uvedene i četvorici ukrajinskih zvaničnika uključujući smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, njegovog savetnika i dva krimska separatistička lidera.

Na jučerašnjem referendumu 97 odsto građana Krima glasalo je za pripajanje tog poluostrva Rusiji.

Krimski parlament jutros je proglasio nezavisnu Republiku Krim koja se obratili Rusiji sa zahtevom za pripajanje. Nova vlada je proglasila nacionalizaciju svih dobara ukrajinske države u tom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: